Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό «διαβατήριο» τουρισμού

Την πρόταση της για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πιστοποιητικό δεν καθιερώνει υποχρέωση εμβολιασμού αλλά την πιστοποίηση της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Στο μεταξύ τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ασφάλεια των τουριστών το φετινό καλοκαίρι τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο πρωθυπουργός και τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών για εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού και με τρίτες χώρες. Σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως οι πολίτες πρέπει να γίνουν ξανά ενεργοί, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ένα καλοκαίρι σχεδόν φυσιολογικό, όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ταξιδεύουν ελεύθερα και θα κάνουν διακοπές σε όποια χώρα της Ένωσης επιθυμούν, είναι δυνατό, ευελπιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει να υιοθετηθεί από τα 27 κράτη μέλη το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα επιτρέψει να ξανανοίξει ο τουρισμός, η βιομηχανία που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την πανδημία.

Το πράσινο πιστοποιητικό δεν είναι αποκλειστικά διαβατήριο εμβολιασμού. Θα αποτελεί απόδειξη ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο ή έχει αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες μέχρι τον Ιούνιο, για να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Μετά το περσινό καλοκαίρι που οι παραλίες και τα αξιοθέατα είχαν ερημώσει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οι πράκτορες και οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης συμφωνούν ότι είναι πολύτιμη αυτή η λύση.

Τα κράτη-μέλη θα είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα δέχονται εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη, όπως το ρωσικό και το κινεζικό. Αν ένα κράτος επιθυμεί να εισάγει νέα τεστ ή καραντίνα στους κατόχους των πιστοποιητικών, θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους στους εταίρους και οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Αυστρία θα προχωρήσει στο πιστοποιητικό από τον Απρίλιο. Τη στιγμή πάντως που λόγω των μεταλλάξεων ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και μόλις το 3,5% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί πλήρως, κάποια κράτη προβάλλουν αντιστάσεις και εκφράζουν ανησυχία για πιθανές διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Μητσοτάκης: Mε «έξυπνη» στρατηγική η επιστροφή στην κανονικότητα – Ανακοινώσεις σε 48 ώρες

Την ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα έχει για τον τουρισμό της χώρας η υιοθέτηση από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης για πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέδειξε ο πρωθυπουργός. «Η ασφάλεια των επισκεπτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», τόνισε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Περιμένουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος. Πέρα από το πράσινο, ψηφιακό πιστοποιητικό θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας, για να διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Έχουμε βάλει όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την πλήρη ελληνική εμπειρία, χωρίς καθόλου κινδύνους, θέτοντας πάντα την ασφάλεια τους ως την απόλυτη προτεραιότητά μας».

Τοποθετώντας χρονικά την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου γύρω στις 15 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της βεντάλιας όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί να θέσουμε σε εφαρμογή μία παρόμοια ρύθμιση. Ήδη, όπως τόνισες, έχουμε ξεκινήσει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θεμελιωδώς, θέλουμε να αντιγράψουμε αυτή τη ρύθμιση και με άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την κόπωση όλων από την πολύμηνη μάχη με την πανδημία, ενώ όσον αφορά στη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών έκανε λόγο για ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών.

«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, με την έννοια να αφήσουμε τους πολίτες να γίνουν και πάλι ενεργοί, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη βασική στρατηγική μας στην αντιμετώπιση του ιού. Αυτή είναι ακριβώς η ισορροπία που θέλουμε να επιτύχουμε. Πως θα αφήσουμε στον κόσμο μερικούς βαθμούς ελευθερίας, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη συνολική στρατηγική μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που πάει κόντρα στην τάση και συνεχίζουμε με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της AstraZeneca και περιμένουμε να παρθεί απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αύριο. Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μάς πει ότι πρέπει να αναστείλουμε το πρόγραμμα φυσικά θα αναστείλουμε άμεσα».

«Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το τρίτο κύμα, δεν έχω καμία αμφιβολία και όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Καμπανάκι” για τις παραδόσεις των εμβολίων από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Να συνεχίσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως αναφέρει οι έρευνες της επιτροπής συνεχίζονται, τονίζοντας όμως πως οι εμβολιασμοί δεν θα μειώσουν τη νόσηση ή τους θανάτους από άλλες αιτίες.

«Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερέχουν του ρίσκου και συστήνει οι εμβολιασμοί να συνεχίσουν».

Κάνοντας λόγο για την κρίση του αιώνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις παράδοσης του εμβολίου της AstraZenecα και ξεκαθάρισε πως αν παραστεί αναγκαίο θα υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων.

«Θέλουμε αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές, και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να το πετύχουμε».

Η πρόεδρος της Κομισιόν πάντως εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο εμβόλιο της AstraZeneca, εν αναμονή της εκτίμησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλειά του.

Ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σύντομα θα εμβολιαστεί έδωσε τις δικές του εγγυήσεις.

«Σίγουρα θα είναι το εμβόλιο της AstraZeneca/Οξφόρδης αυτό που θα κάνω».

Γαλλία και Ιταλία περιμένουν την τελική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως εάν η απόφαση είναι θετική οι χώρες τους θα συνεχίσουν αμέσως τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω του τρίτου κύματος, με το Παρίσι να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Οι εντατικές ασφυκτιούν, ασθενείς μεταφέρονται ακόμη και στο Βέλγιο. Συνολικά το Παρίσι έχει 1.000 θέσεις εντατικής, όμως με τον κορονοϊό ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση Μακρόν φαίνεται να σχεδιάζει νέους περιορισμούς κυρίως για τη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος