AstraZeneca: Ο ΠΟΥ συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών – Συνεχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης

Επανήλθε σήμερα με νέα δήλωση του ο ΠΟΥ, ο οποίος θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca προς το παρόν, υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Η διαδικασία ελέγχου και προσεκτικής αξιολόγησης του εμβολίου σύμφωνα με τον Οργανισμό συνεχίζονται και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα στο κοινό. Παράλληλα βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19.

Αιτιολογώντας τη νέα δήλωση του ο Οργανισμός τονίζει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες. Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά και αποτελούν την τρίτη πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος παγκοσμίως.

Μάλιστα όπως σημειώνει σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού, είναι ρουτίνα για τις χώρες να επισημαίνουν πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συμβάντα συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό, αλλά είναι καλή πρακτική η διερεύνησή τους. Δείχνει επίσης ότι λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται πως ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca COVID-19 ως προληπτικό μέτρο βάσει αναφορών σπάνιων διαταραχών πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Άλλες χώρες της ΕΕ , έχοντας εξετάσει τις ίδιες πληροφορίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στα προγράμματα εμβολιασμού τους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος