ΠΟΥ: Άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό μπορούν να περιμένουν να εμβολιαστούν

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Τα άτομα που έχουν ήδη περάσει Covid-19 και έχουν τουλάχιστον έξι μήνες ανοσίας μπορούν να περιμένουν να κάνουν το εμβόλιο και να δώσουν την ευκαιρία σε άλλα άτομα που κινδυνεύουν να το πράξουν, εκτός και εάν κυκλοφορούν στον τόπο που ζούνε παραλλαγές οπότε δεν πρέπει να περιμένουν.

Αυτό τόνισαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής ανοσοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας ο οποίος κατέληξε στις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της Johnson και Johnson που μόλις πρόσφατα έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον οργανισμό.

Μάλιστα ο επικεφαλής της επιτροπής διευκρίνισε πως ειδικά σε εκείνα τα μέρη, όπου υπάρχουν οι μεταλλάξεις όπως στο βραζιλιάνικο Μανάουας και υπάρχει κύμα επαναμολύνσεων εκείνοι που είχαν το covid-19 δεν πρέπει να περιμένουν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες για εμβολιασμό εάν έχουν τη δυνατότητα.

Εν τω μεταξύ το εμβόλιο της Johnson & Johnson σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ συνιστάται εκτός από την χρήση ενάντια στο πρωταρχικό στέλεχος του κορονοιού και στις χώρες όπου κυκλοφορούν έντονα οι παραλλαγές του, κυρίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, αλλά και της βραζιλιάνικης.

Ήδη από την Δευτέρα στην συζήτηση στο ΕΚ η επικεφαλής των εμβολίων του Π.Ο.Υ Kate o Brien, είχε τονίσει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson και Johnson φτάνει το 93,1 % στο κανονικό στέλεχος, το 75% έναντι της βρετανικής μετάλλαξης και έναντι της Νοτιοαφρικάνικης στο 60% έως 65%, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία σχετικά με την βραζιλιάνικη.

Ανάλογη προστασία προσφέρει το μέχρι στιγμής μη αδειοδοτημένο στην ΕΕ εμβόλιο της Novavax. Κατά μέσο όρο η αποτελεσματικότητα στα στελέχη του πρωταρχικού ιού ανέρχεται στο 89,3%, ενώ παρουσιάζει προστασία έναντι βρετανικής κατά 90% και έναντι της Νοτιοαφρικανικής κατά 60%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος