Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ – Στη Λιβύη την Τρίτη ο πρωθυπουργός

Στην ενημέρωση των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της Κομισιόν, προχωρά η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, την Παρασκευή 2/4, που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για πολλαπλές απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μας από διακινητές μεταναστών με την κάλυψη τουρκικών ακταιωρών, αλλά και για ακόμη μία προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην ατζέντα, οι επικείμενες επισκέψεις του Ευρωπαίου Αξιωματούχου την ερχόμενη εβδομάδα σε Λιβύη και Τουρκία, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού την Τρίτη στη χώρα, της Βορείου Αφρικής. Το αμερικανικό πεντάγωνο χαρακτηρίζει θετικές τις διπλωματικές εξελίξεις, και τις προσπάθειες για τη μείωση όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία παραβιάζει σαφώς την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ για τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στoν Alpha, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε ότι τα γεωτρύπανα της χώρας του θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε, ότι η Τουρκία έχει τις στοχεύσεις της, αλλά η Ελλάδα με εντατική διπλωματική δραστηριότητα προς πάσα κατεύθυνση, βρίσκει ευήκοα ώτα, που δέχονται τα επιχειρήματά μας.

Οι κινήσεις της γείτονος, που καταγράφονται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδεικνύουν την επιχείρηση να προωθηθούν βάρκες μεταναστών προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα -κάτι που θ` αποτελέσει πειστήριο για την ελληνική πλευρά, μιας και η Αθήνα αναμένεται να δώσει την απάντησή της μέσω επιστολής προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, και τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: Ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα των στελεχών του λιμενικού εμπόδισε τα σχέδια των διακινητών και ακύρωσε μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο.

Στην επιστολή, που θα σταλεί τη Δευτέρα, θα συμπεριληφθούν τυχόν νέες προκλήσεις, ενώ στελέχη της Κομισιόν ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης, δήλωσε πως: “Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση, να επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία”.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά κατά τα οποία λέμβοι μεταναστών επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών.

Aπό την πλευρά του ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τονίζει: “Πάντα παραμένουμε σταθεροί και αποφασιστικοί απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Προστατεύουμε, όπως κάναμε πάντα και στο παρελθόν, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν πτοούμαστε από τις προκλήσεις”.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγές: ΕΡΤ. Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Στρατηγική έντασης από την Άγκυρα στο μεταναστευτικό – Η αντίδραση της Αθήνας

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη στις 6 Απριλίου – (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία Λόιντ Τζέιμς Ώστιν – Νίκου Παναγιωτόπουλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος