Στρατηγική έντασης από την Άγκυρα στο μεταναστευτικό – Η αντίδραση της Αθήνας

Τη στρατηγική της έντασης με αιχμή το μεταναστευτικό συνεχίζει η Άγκυρα, με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί αυτή τη φορά σκάφος του λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Η πρόκληση της γείτονος αποτυπώνεται σε φωτογραφίες και βίντεο, που δείχνουν τη συνεχιζόμενη επιχείρηση των Τούρκων λιμενικών να ωθήσουν τις βάρκες των μεταναστών προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τη Δευτέρα το υπουργείο Μετανάστευσης θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θα περιγράφει τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. Παράλληλα, η Τουρκία “ζεσταίνει” τα ερευνητικά γεωτρύπανα για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ρότα επικίνδυνης κλιμάκωσης στο μεταναστευτικό χαράσσει τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα. Η παρενόχληση του περιπολικού σκάφους του ελληνικού λιμενικού σώματος από τουρκική ακταιωρό που καταγράφεται στο βίντεο-ντοκουμέντο, είναι το αποκορύφωμα του μπαράζ προκλήσεων με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση, να επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Εκτός από τις ακραίους χειρισμούς που διακινδυνεύουν ένα θαλάσσιο ατύχημα, η τουρκική ακτοφυλακή με διαδοχικές απόπειρες παραβίασης, δοκιμάζει από το βράδυ της Πέμπτης το ελληνικό σύστημα επιτήρησης.

«Το ελληνικό λιμενικό κάνει τη δουλειά του. Έχουμε τη δυνατότητα να σταμάταμε τέτοια περιστατικά. Το δείξαμε και πέρυσι στον Έβρο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο τουρκικά σκάφη πρωταγωνιστούν σε ένα σερί προσπαθειών, για να προωθήσουν λέμβους με μετανάστες, που δεν διατρέχουν κίνδυνο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και οι έξι απόπειρες στέφθηκαν από αποτυχία, καθώς στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού σώματος.

Η Αθήνα έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τους συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα αναμένεται το υπουργείο Μετανάστευσης να αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν με την οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Σε τι αποβλέπει η Άγκυρα – Γιατί συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, «ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα των Ευρωπαίων, το μεταναστευτικό και το παζαρεύει. Ενόψει αυτού του ιδιότυπου παζαριού για το μεταναστευτικό, δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία σπρώχνει όλο το τελευταίο διάστημα τις υποτιθέμενες πληροφορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό για να ενοχοποιήσει τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα και την αποστολή της FRONTEX, ώστε να διαπραγματευθεί εκ τους ασφαλούς, εκβιάζοντας την Ευρώπη. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα είναι μια απάντηση και στην Άγκυρα αλλά και σε εκείνους τους Ευρωπαίους που και δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος του μεταναστευτικού και σπεύδουν να υιοθετήσουν την προπαγάνδα της Άγκυρας».

Ο κ. Μελέτης επισημαίνει τις τουρκικές προκλήσεις (παραβιάσεις, υπερπτήσεις, σκληρή ρητορική για την Κύπρο και την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για επιστροφή των ερευνητικών στην Ανατολική Μεσόγειο) αλλά και τα δυο κρίσιμα ραντεβού μέσα στον Απρίλιο: την εκτός απροόπτου επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και την Πενταμερή για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η διαδικασία των διερευνητικών.

Σημειώνει ότι «έχουμε ένα διάλειμμα με την Τουρκία», αλλά «δεν έχει λήξει το παιχνίδι», τονίζοντας:

«Προσπαθεί να συγκρατηθεί η Άγκυρα καθώς ο κ. Ερντογάν περιμένει ακόμη στο ακουστικό του για να πάρει από πρώτο χέρι γεύση για τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου.
Τα ανησυχητικά μηνύματα για την Άγκυρα έρχονται και από αλλού. Το υποτελές καθεστώς του Σάρατζ στην Λιβύη δεν υπάρχει και πλέον παίζουν δυνατά και άλλοι παίκτες στην Λιβύη, ενώ ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ άνοιξε την συζήτηση για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, που θα επιφέρει – όπως είπε – τεράστιο όφελος, όχι μόνο οικονομικό αλλά και στον τομέα της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Μια είδηση που θα πρέπει να κρατήσει πολλούς ξάγρυπνους σήμερα στην Άγκυρα».

Στη Λιβύη την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης – Η Τουρκία «ζεσταίνει» τα ερευνητικά γεωτρύπανα 

Έντονη είναι η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τις εξελίξεις στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τρίπολη, στην οποία θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα μεταβεί και στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα “ζεσταίνει” τα ερευνητικά γεωτρύπανα για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η Άγκυρα επιλέγει την οδό της έντασης, με την Αθήνα να στέλνει μηνύματα σταθερότητας και αποφασιστικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σάρλ Μισέλ, ενώ στην ατζέντα οι επικείμενες επισκέψεις του Ευρωπαίου Αξιωματούχου την ερχόμενη εβδομάδα σε Λιβύη και Τουρκία, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη χώρα της Β. Αφρικής.

Την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στην Τρίπολη σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην σταθερότητα που εκπέμπει η Αθήνα αλλά και στις πρακτικές της Άγκυρας.

«Η Τουρκία έχει τις στοχεύσεις της, αλλά κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Με εντατική διπλωματική δραστηριότητα προς πάσα κατεύθυνση και βρίσκει ευήκοα ώτα που δέχονται τα επιχειρήματά μας, διότι έχουν κοινές αντιλήψεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές και την πηγή προέλευσής τους» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Είναι θετικές οι διπλωματικές εξελίξεις, οι προσπάθειες για τη μείωση όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» σχολίασε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε επιστροφή ερευνητικών και γεωτρύπανων στη Μεσόγειο.

«Πρώτα ο Αλλάχ, θα επιστρέψουν το συντομότερο για να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Σε διαδικτυακή συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου έλαβε μέρος ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει δεχτεί η χώρα μας από τη γείτονα.

«Αυτά (οι παραβιάσεις) είναι μια πρόκληση, και αυτό που η Τουρκία ξέρει να παίζει πολύ καλά είναι ο ρόλος του προβοκάτορα στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Φλώρος.

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία της παρουσίας της ΕΕ στην Πενταμερή της Γενεύης.

«Κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι απειλές για υλοποίηση των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζονται» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος