Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη στις 6 Απριλίου – (video)

Επίσκεψη στη Λιβύη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της Αθήνας, η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Επιχείρηση επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας- Τρίπολης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη μεταβαίνει, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, στη Λιβύη.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πιάσει το νήμα των σχέσεων καλής γειτονίας με τη χώρα της Βορείου Αφρικής από την αρχή, σχέσεις οι οποίες είχαν παγώσει λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

 «Είναι μία επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στην Τρίπολη φθάνει το Σαββατοκύριακο και η ελληνική διπλωματική αποστολή που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία παραμένει κλειστή από το 2014.

Η Ελλάδα αναδύεται ως ηγέτης της περιοχής με θετική επιρροή στα Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο, την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τονίζει ο Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνο-καναδικής πρωτοβουλίας.

«Ο θετικός μας ρόλος αναγνωρίζεται από συνεχώς πιο σημαντικούς παγκόσμιους και τοπικούς παίκτες. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική μας θέση, καθώς και στη μακρόχρονη αφοσίωσή μας στις αρχές της Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και τους διεθνείς κανόνες».

Γι’ ακόμη μια φορά διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν ότι το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Χρειάζεται συνεχής αποκλιμάκωση για να υπάρξει μια εποικοδομητική συνάντηση και βελτίωση του κλίματος. Θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μετά από χρόνια» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Καθώς η Κύπρος εορτάζει την εθνική επέτειο του Απελευθερωτικού Αγώνα και οι προετοιμασίες για την σύγκληση της Πενταμερούς συνεχίζονται, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών.

«Με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών».

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα έγινε το απόγευμα η πρώτη τηλεφωνική επαφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών, η αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία, οι διμερείς συνεργασίες, θέματα ασφάλειας για την Αν. Μεσόγειο και η αντιμετώπιση των αναδυόμενων ασύμμετρων απειλών, αλλά και εξοπλιστικά θέματα, όπως το ζήτημα των φρεγατών.

Η Λιβύη και οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, η Λιβύη δεν είναι απλώς μια χώρα της Αφρικής αλλά μια από τις 8 χώρες με τις οποίες έχει σύνορα η χώρα μας. «Είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική, μια χώρα που διαλύθηκε από έναν 10χρονο εμφύλιο μετά την πτώση Καντάφι. Και προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα με μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την βαριά κληρονομιά της κυβέρνησης Σάρατζ με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, είναι εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Τρίπολη μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης, συνοδευόμενος και από τον Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών και να υπάρχει τουλάχιστον ένας ανοικτός δίαυλος που δεν θα χρειάζεται καλοθελητές και ενδιάμεσους».

Κατά τον Νίκο Μελέτη, «η στήριξη από την Ευρώπη έχει κρίσιμη σημασία για την Λιβύη και αυτό ενισχύει και τον ρόλο της Ελλάδας».

Προσθέτει ότι «το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, παρά την ύπαρξη του τουρκο – λυβικού μνημονίου, παραμένει ανοικτό όμως και αυτή η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες για να διαπραγματευθεί τέτοια θέματα, όποτε θα καταγραφεί η ελληνική θέση και οι όποιες συζητήσεις πρακτικά μετατίθενται , για την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη η οποία έκλεισε το 2014 οπότε και λίγες ημέρες αργότερα είχε γίνει η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων, Κινέζων και άλλων ξένων πολιτών από την φλεγόμενη Λιβύη, με την φρεγάτα Σαλαμίς. Eπικεφαλής αναμένεται να αναλάβει έμπειρος διπλωμάτης που μέχρι τώρα υπηρετεί στο διπλωματικό γραφείο του Νίκου Δενδια και έχει προϋπηρεσία στην Λιβύη.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα για την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και ενόψει αυτής της συνάντησης στον απόηχο και στον δρόμο που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής και η έκθεση Μπορέλ, αύριο αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Νέες συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας για τον διορισμό του νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου που θεωρείται σύμμαχος του Ερντογάν. Την ίδια ώρα, η μόνη οργάνωση που υποστήριξε την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αποχωρήσει η χώρα του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ήταν αυτή της κόρης του Σουμεγιέ.

Οι νεαροί διαδήλωναν για συμπαρασταθούν στους συμφοιτητές τους που έχουν συλληφθεί για τις διαμαρτυρίες με αφορμή το διορισμό συμμάχου του Ερντογάν στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Η συγκέντρωσή τους είχε απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ξαφνική αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με την κοινή γνώμη να διαφωνεί σε ποσοστό 52,3% με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Μία γυναικεία οργάνωση, όμως, την είδε με θετικό μάτι. Είναι η Καντέμ, η Ένωση των Γυναικών και της Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος της οποίας είναι η Σουμεγιέ Ερντογάν.

Η οργάνωση στην οποία συμμετέχει η μικρότερη κόρη του Ερντογάν συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει συνδεθεί με τον ακτιβισμό των ομοφυλόφιλων που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα κανονικότητα. Θεωρεί ακόμη ότι η Τουρκία έχει το νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από τη βία, αν και οι διαδηλωτές λένε ότι μόνο την περασμένη χρονιά δολοφονήθηκαν στην χώρα περισσότερες από 300 γυναίκες και ότι υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας για τους δράστες.

Πριν από την ενασχόλησή της με την μη κυβερνητική οργάνωση, η Σουμεγιέ Ερντογάν, ήταν σύμβουλος στο ΑΚΡ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο πρωθυπουργικό γραφείο του πατέρα της. Έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο LSE και είναι παντρεμένη με τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, στην οικογένεια του οποίου ανήκει μεγάλη αμυντική βιομηχανία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος