Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για την Αττική Οδό – Κάτοικοι μισθώνουν μπουλντόζες για καθαρισμό δρόμων

H κακοκαιρία “Ελπίδα” έφυγε ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Απροσπέλαστοι είναι ακόμη πολλοί δρόμοι μέσα στον αστικό ιστό και τα πεζοδρόμια παγοδρόμια. Στην Πεντέλη κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να συγκεντρώσουν χρήματα για να μισθώσουν μπουλντόζα να καθαρίσει το δρόμο τους, ενδεικτικό της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται. Όπως είναι επόμενο, καταγγέλλουν τις δημοτικές αρχές για ολιγωρία.

Ο Δήμος Πεντέλης θα αναλάβει μάλιστα τα έξοδα για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου κάτοικοι της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα και να ναυλώσουν οι ίδιοι εκχιονιστικά, προκειμένου ν’ ανοίξουν συντομότερα οι δρόμοι στα σπίτια τους.  «Δεν γνωρίζω σε ποια έκταση έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως όποιος έχει πληρώσει ιδιώτη, θα αποζημιωθεί», είπε η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στο ΑΠΕ-MPE και πρόσθεσε: «Είναι φυσικό να μην μπορούσαμε να μπούμε με τα εκχιονιστικά ταυτόχρονα παντού. Σε κάποιες περιοχές θα υπήρξαν και καθυστερήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε κανέναν δημότη. Θα το δούμε αυτό το ζήτημα από τη Δευτέρα και θα υπάρξει αποζημίωση».

Ως προς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πεντέλης, η κ. Κεχαγιά μας είπε: «Έχουμε ανοίξει το σύνολο των βασικών δρόμων. Από εκεί και πέρα, εργαζόμαστε στους μικρότερους δρόμους και τελειώνουν κι αυτοί, όπως στη Νέα Πεντέλη. Υπάρχουν κλαδιά και δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν, υπάρχουν σημεία με δύσβατους δρόμους, όπου τα εκχιονιστικά δυσκολεύονται να μπουν, αλλά είναι και η ποσότητα του χιονιού τόσο μεγάλη, που δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα με την απομάκρυνσή του».

Κλειστά παραμένουν τοπικά δημοτικά οδικά δίκτυα προκαλώντας δυσκολίες και προβλήματα στις μετακινήσεις. Χωρίς διακοπή συνεχίζεται ο αποχιονισμός στον Δήμο Βύρωνα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετούς μικρότερους δρόμους και κυρίως στην περιοχή του Καρέα. Σήμερα από το πρωί επιχειρούν έξι εκχιονιστικά μηχανήματα με τρεις αλατιέρες, ενώ το μεσημέρι προστέθηκε ακόμη ένα δημοτικό όχημα. Χθες ο δήμος προμηθεύτηκε επιπλέον 35 τόνους αλάτι αποχιονισμού, φθάνοντας συνολικά τους 100 τόνους στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Ακόμη τρία συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου, συνεχίζουν τις κοπές σπασμένων κλαδιών και δέντρων, σε διάφορα σημεία της πόλης, απελευθερώνοντας δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ μεταβαίνουν και σε σημεία της πόλης τα οποία καταγράφονται μετά από αναφορές πολιτών. Ένα ακόμη συνεργείο εθελοντών δασοπυροσβεστών διενεργεί κοπές δέντρων σε πιο δύσκολα σημεία του δήμου. Παράλληλα, ο δήμος σπεύδει και όπου ζητείται η συνδρομή του για εξυπηρέτηση πολιτών ως προς θέματα υγείας.

Απροσπέλαστοι είναι οι κάθετοι δρόμοι στο Χαλάνδρι, με εγκλωβισμένα αυτοκίνητα και κατοίκους να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βγουν από τα σπίτια τους. Στη Δουκίσσης Πλακεντίας ο κόσμος περιμένει τα λεωφορεία στη μέση του δρόμου για πάνω από μία ώρα.

Εάν δεν υπήρχε τοπική αυτοδιοίκηση θα είχαν καταρρεύσει όλα. Οι δήμοι κάνουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, κάνουν και την Πολιτική Προστασία” τόνισε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Οι δήμοι της Αττικής εκ των πραγμάτων δεν είχαν πολλά μηχανήματα, ούτε και οι αυτοκινητόδρομοι είχαν ικανό αριθμό γιατί στην Αττική δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων μέσα από ένα σύγχρονο ανθεκτικό κράτος και των συνεπειών της ακρίβειας απασχόλησαν την τακτική συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. “Απαραίτητη η ασφάλεια ακόμα και σε ακραίες συνθήκες“, ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το αποτελεσματικό κράτος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρώτο μέλημά της είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Πρώτη αγωγή από εγκλωβισμένη οδηγό στην Αττική Οδό

Μια γυναίκα από την Εύβοια που παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Αττική Οδό για πάνω από 16 ώρες κατέθεσε ήδη αγωγή κατά της Αττικής Οδού και της εταιρείας αττικές διαδρομές ΑΕ για ηθική βλάβη.

Η εντολέας μου εργάζεται στα Μέγαρα και την ημέρα της σφοδρής χιονόπτωσης στην Αθήνα αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέσω της Αττικής Οδού. Βρέθηκε εκεί εγκλωβισμένη για πάνω από 16 ώρες και όλη αυτή η κατάσταση της προκάλεσε ανησυχία, άγχος, φόβο, καθώς βρισκόταν εγκλωβισμένη, δεν είχε καμία διέξοδο διαφυγής, είχαν τελειώσει κάποια στιγμή και τα καύσιμα στο αυτοκίνητο της, το κρύο ήταν πολύ” δήλωσε ο δικηγόρος της, Ιωάννης Καλαβρής.

Βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες που δεν περίμενε από την Αττική Οδό. Θεώρησε ότι είναι ένας ασφαλής δρόμος, ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί τις δύσκολες εκείνες στιγμές που η κυκλοφορία στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της χιονόπτωσης, αλλά τελικά διαψευστηκε” πρόσθεσε.

Δεν αποδέχεται το ποσό των 2.000 ευρώ με το οποίο ανακοινώθηκε ότι η Αττική Οδός θα αποζημιώσει όσους εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής χιονόπτωσης και διεκδικεί να της επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική της βλάβη ποσού 10.000 ευρώ.

Θα πρέπει όποιος θεωρεί ότι έχει υποστεί μια βλάβη, ζημία από αυτό το περιστατικό, να προσφύγει στα δικαστήρια γιατί αυτά είναι τα μόνα αρμόδια να επιδικάσουν αποζημίωση εφόσον συντρέχουν λόγοι” τόνισε ο κ. Καλαβρής.

Κόντρα Αττικής Οδού – Στυλιανίδη

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Αττικής Οδού και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη σχετικά με τις ευθύνες για τις εικόνες χάους που αντικρίσαμε στην Αττική Οδό. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Αττικές Διαδρομές επιρρίπτει τις ευθύνες στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, υποστηρίζοντας ότι η Αττική Οδός είχε ζητήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών από την Κυριακή το βράδυ, κάτι που, όπως αναφέρει, επανέλαβε και στη συντονιστική σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης διαψεύδει την εταιρεία, ότι ζητήθηκε προληπτική απαγόρευση των φορτηγών-βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου».

Στο σκοτάδι για πέμπτη ημέρα πολλά νοικοκυριά

Για πέμπτη ημέρα παραμένουν χωρίς ρεύμα, σπίτια στο βόρειο τομέα Αθηνών και τα Μεσόγεια. Η Εισαγγελία πλέον αναλαμβάνει να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έμειναν στο σκοτάδι για ώρες ή ημέρες συνολικά 200.000 νοικοκυριά και να αποδώσει ευθύνες.

«Προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές. Σήμερα είναι ελάχιστες οι περιοχές που έχουμε προβλήματα ηλεκτροδότησης. Τα σοβαρά προβλήματα τα έχουμε στην Παιανία, Νέα Μάκρη, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Βριλήσσια. Και σε άλλες περιοχές υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα και πιστεύω ότι στη σημερινή μέρα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Κατερίνα Μπατζάκη, Χρύσα Ρουμελιώτη, Δήμητρα Σέκη, Μαρία Σταθοπούλου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος