Η “Ελπίδα” έφυγε η ταλαιπωρία παραμένει σε δήμους και περιοχές της Αττικής (video)

Τον Γολγοθά του αποκλεισμού, του κρύου, λόγω των διακοπών της ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές, όπως και της υδροδότησης, απο το σπάσιμο αγωγών σε κάποιες άλλες, εξακολουθούν να βιώνουν κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Οι πολίτες, πέντε μέρες μετά, εξακολουθούν να ζητούν βοήθεια απο τις δημοτικές αρχές και τους αρμόδιους οργανισμούς ώστε να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία τους.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Ν. Πεντέλη  όπου οι περισσότεροι στενοί δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι. Τις τελευταίες ώρες  επιχειρούν κάποια μηχανήματα στην περιοχή μεταξύ αυτών και του στρατού. Οι κεντρικές αρτηρίες αν και έχουν ανοίξει, λίγο ποιο εκεί, οι κάτοικοι με δικά τους μέσα προσπαθούν  να καθαρίσουν το χιόνι από τους δρόμους. Σε ορισμένες περιπτώσεις  οι δημότες νοίκιασαν μηχανήματα έργου δημιουργώντας «κοινό ταμείο» προκριμένου να απεγκλωβιστούν.

Ο δήμος επικαλείται την στενότητα των δρόμων που σε κάποιες περιπτώσεις κάνει απαγορευτική την πρόσβαση των μηχανημάτων έργου σε συνδυασμό  με τα σταθμευμένα  αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές. Επίσης επικαλείται και την επάρκεια σε μηχανήματα ώστε να γίνει δυνατός ο αποχιονισμός  παντού ταυτόχρονα.

Παράπονα έχουν και οι καταστηματάρχες ιδίως όσοι εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα αλλά και αρκετοί πολίτες με την τροφοδοσία καθώς αυτή γίνεται με δυσκολία απο τους προμηθευτές, στα καταστήματα τροφίμων.

Από την πλευρά των δημοτικών αρχών τονίζεται ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση των επιπτώσεων απο την κακοκαιρία και την ανακούφιση των πολιτών. Τονίζουν την έλλειψη σε αλάτι, την ανεπάρκεια πόρων και την σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την χώρα.

Οι δημοτικοί δρόμοι σε πολλές περιοχές  παραμένουν  αποκλεισμένοι ή εξαιρετικά δύσβατοι λόγω και του πάγου. Σταδιακά αποκαθίστανται οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση  και απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα.

Για πέμπτη ημέρα δίνουν τη «μάχη» με το χιόνι στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου ακόμη ο αποχιονισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και τα προβλήματα παραμένουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως  σε στενότερους δρόμους που είναι ακόμη  κλειστοί και η δημοτική Αρχή επιχειρεί με 22 μηχανήματα έργου.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου, όπου το χιόνι ξεπερνά τους 80 πόντους και εργάζονται τέσσερα μηχανήματα.

Σε Μαραθώνα και Κορωπί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες βλάβες σε Χαλάνδρι, Παλλήνη, Βριλήσσια, Παιανία και Νέα Μάκρη.

Στον  Δήμο Αθηναίων ολοκληρώθηκε ο εκχιονισμός των δρόμων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και ήδη συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό σε πλατείες, σύμφωνα ανακοίνωση του.

Μέχρι χθες, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, τα συνεργεία του δήμου είχαν αντιμετωπίσει 969 από τις 1.541 περιπτώσεις όπου είχαν αναφερθεί προβλήματα από την επέλαση του χιονιά.

Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Γαλάτσι μίλησε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Γιώργος Μακρόπουλος  υπογραμμίζοντας ότι “παραγνωρίζουμε πως οι δήμοι σε όλες τις δυσκολίες είναι παρόντες και τονίζοντας ότι η πολιτεία δίνει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς  τους απαραίτητους  πόρους. Αναγνώρισε ωστόσο έχουν γίνει λάθη και σε επίπεδο δημοτικών αρχών και χρειάζεται αυτοκριτική  μόλις τελειώσει όλο αυτό.

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, απο την πλευρά του τόνισε ότι ο δήμος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης αλλά δρόμοι δεν έχουν αποχιονιστεί. Υπάρχουν δρόμοι όπου είναι ακόμη εγκλωβισμένα αυτοκίνητα. Το αλάτι που ρίξαμε δεν επαρκούσε πρόσθεσε αναφερόμενος και στο ρεκόρ χιονόπτωσης στην περιοχή του Παπάγου.

Στην Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψους του Χολαργού σημειώνεται κυκλοφοριακή συμφόρηση παρα το γεγονός ότι έχουν δοθεί απο λωρίδες κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα.  Στις λωρίδες όμως που κινούνται κανονικά τα λεωφορεία   παραμένουν είτε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα απο τις ημέρες τις χιονόπτωσης είτε γιατί κάποιοι οδηγοί σταθμεύουν εκεί προσωρινά, καθώς οι κάθετοι δρόμοι προς την λεωφόρο, πλην των κεντρικών, δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι απο οχήματα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Ηλίας Κούκος, Γιώργος Γεραφέντης  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος