Καλάβρυτα: “Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες – Τι συνέβη

Ο τραγικός επίλογος για τους τρεις έμπειρους ορειβάτες, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα Καλάβρυτα, γράφτηκε με την επιχείρηση μεταφοράς των σορών τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η αιτία της τραγωδίας φαίνεται να ήταν κατάρρευση παγοσκεπής, που τους καταπλάκωσε.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από μία πολύωρη και συντονισμένη έρευνα σε ένα δύσβατο σημείο στην περιοχή Ύδατα της Στυγός. Οι διασώστες διαπίστωσαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τα θύματα. Αυτοί οι όγκοι χιονιού, σύμφωνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, φαίνεται πως παρέσυραν και καταπλάκωσαν τους τρεις ορειβάτες.

Στη φωτογραφία που εξασφάλισε για την ΕΡΤ Πάτρας ο ρεπόρτερ Μ. Βασιλάκης μέσω της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τρικάλων φαίνεται το σημείο από όπου αποκολλήθηκε το χιόνι.

Καλάβρυτα: “Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες – Τι συνέβη

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται τα ίχνη τους στο χιόνι.

Καλάβρυτα: “Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες – Τι συνέβη

Στην τελευταία διακρίνεται το σημείο όπου τελικά εντοπίστηκαν.

Καλάβρυτα: “Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες – Τι συνέβη

Δυστυχώς την συγκεκριμένη χιονοστοιβάδα την προκάλεσαν μόνοι τους. Το σημείο εκεί ήταν επικίνδυνο, είχε και από κάτω γκρεμό γύρω στα 100 μέτρα οπότε δεν είχαν ελπίδες” τόνισε ο οδηγός βουνού, Γιώργος Βουτυρόπουλος.

Το χιόνι ήταν βαθύ ένα μέτρο, πατώντας έκοψαν τη χιονοστοιβάδα του πλάκωσε ακαριαία, δεν κατάλαβαν τίποτα” εκτίμησε ο υπεύθυνος του portal xionodromika.gr, Νίκος Χουντρής.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών, οι οποίοι ήταν έμπειροι και μέλη ορειβατικών συλλόγων με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους στην παγοαναρρίχηση.

Καλάβρυτα: “Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες – Τι συνέβη

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει χθες από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη». Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος