Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)

Στη δίνη του κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίς» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική η οποία δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η Εύβοια, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία και η ανατολική Πελοπόννησος, όπου οι χιονοθύελλες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και τις επόμενες ώρες, καθώς και τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία θα παραμείνουν αύριο όλη μέρα στον κλοιό του χιονιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική οδό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα γίνει επιχείρηση απεγκλωβισμού από έξι σημεία ενώ νέες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Επίσης, αποφασίστηκε γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι καθαρίζουν τις εξόδους της Αττικής Οδού ενώ αναμένεται να επέμβουν τμήματα του στρατού για να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους σε ασφαλή σημεία. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας στο σημείο κατευθύνονται και μηχανήματα ειδικών αποστολών έτσι ώστε μαζί με την Πυροσβεστική να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς.

H δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, βρέθηκε στην είσοδο της Αττικής Οδού, στο Δαχτυλίδι της Κηφισίας, όπου βρίσκονται ακινητοποιημένα δεκάδες οχήματα.

Στο Λεκανοπέδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική Οδό, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία που τη διαχειρίζεται για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοικτή.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το πρόβλημα στην Αττική Οδό αναμένεται σταδιακά να αποκατασταθεί, καθώς η Τροχαία έχει ξεκινήσει αντιδρομήσεις στις εισόδους για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε και έκκληση προς τους πολίτες, που είναι αναγκαίο να μετακινηθούν υπό αυτές τις συνθήκες, να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

Στην Αττική είναι επί ποδός 3.900 αστυνομικοί με 883 οχήματα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου επίσης είπε ότι η Αστυνομία από το πρωί έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους δρόμους κλειστή παραμένει η λεωφόρος Κατεχάκη από τη λεωφόρο Μεσογείων έως την Ηλιούπολη έπειτα από εντολή της Αστυνομίας. Πολύ σοβαρό μποτιλιάρισμα στη Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής στο ρεύμα ανόδου. Μετ’ εμποδίων οι μετακίνηση και στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος της λεωφόρου Σπάτων.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τον εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό

Tην παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Διακοπές ρεύματος λόγω κακοκαιρίας – Προσπάθειες αποκατάστασης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σε Αττική, Εύβοια και Κρήτη εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ (τηλ.αναγγελίας βλαβών 11500), ο οποίος αναφέρει σε ηχογραφημένο μήνυμά του ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στις περιοχές που εμφανίζονται προβλήματα και ζητάει την κατανόηση των καταναλωτών».

Στην Αττική διακοπή της ηλεκτροδότησης παρατηρείται στην Παλλήνη στη λεωφόρο Μαραθώνος και την Ανθούσα. Διακοπές ρεύματος και σε περιοχές σε Ραφήνα, Νέο Βουτζά, Νταού Πεντέλης, Κάντζα, Σπάτα και Χαλάνδρι.

Στην Εύβοια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών. Οι βλάβες εντοπίζονται στο Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και τους Ωρεούς.

Διακοπές σημειώνονται στην περιοχή της Θήβας περί την λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς τη νότια πλευρά του. Η ηλεκτροδότηση των Σποράδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα.

Στα νησιά η κακοκαιρία έχει επηρεάσει μέχρι τώρα το βορειοανατολικό Αιγαίο (κυρίως τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία), τις Κυκλάδες (κυρίως Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σύρο, Αμοργό, Σέριφο, Κύθνο, Σίφνο, Μήλο) και την Κρήτη.

Στα Χανιά διακοπή ηλεκτροδότησης παρατηρείται στις περιοχες Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, Αγιος Ονούφριος, Σταυρός. Έχει ήδη ξεκινήσει επιθεώρηση του δικτύου για τον εντοπισμό της βλάβης.

Στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμόπληκτων έχει μεταφερθεί γεννήτρια.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, στάλθηκε ένα συνεργείο δύο ατόμων, το οποίο θα παραμείνει όλο το βράδυ για την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών.

Πατούλης: Δύσκολη μέρα και νύχτα – Προσπάθεια να είναι ανοιχτά νοσοκομεία και δρόμοι

«Η προσπάθεια εντείνεται ώστε να είναι ανοιχτά τα νοσοκομεία και οι δρόμοι, συνεργαζόμαστε και με το ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή συντονισμένα θα μπορέσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν», επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ενημέρωση για την κακοκαιρία υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για «μια δύσκολη μέρα και νύχτα», ενώ πρόσθεσε:

«Από την Περιφέρεια 250 άτομα βρίσκονται στο δρόμο για προσπάθειες απεγκλωβισμού και άλλα προβλήματα. Όπως και μετα σχολεία που πήραμε τη σωστή απόφαση να μην λειτουργήσουν, έτσι θα πρέπει να προσεχθεί η κυκλοφορία να γίνεται μόνο για επείγουσες ανάγκες».

Αναφορικά με τα συνεργεία διάνοιξης δρόμων, σημείωσε: «Σε πολλούς δημοτικούς δρόμους λόγω απουσίας αλυσίδων στα αυτοκίνητα υπήρξε στασιμότητα και τα μηχανήματα δυσκολεύονταν στο να ανοίγουν το δρόμο. Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα θα επιχειρούν».

Ο κ. Πατούλης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τετάρτη, έκανε γνωστό ότι το άνοιγμά τους ή μη θα αποφασιστεί και ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Β. Κόκκαλης: Υπερπροσπάθειες να ανοίξει η Κατεχάκη – Το μποτιλιάρισμα εμποδίζει τα εκχιονιστικά

«Τα εκχιονιστικά κάνουν κύκλο στην Κατεχάκη και προσπαθούν να επιχειρήσουν από την πλευρά της Ηλιούπολης γιατί είναι παρά πολλά τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μεσογείων αλλά δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα από το Σταυρό και πέρα», είπε λίγο πριν από τις 16.00 ο Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην ΕΡΤ από το Συντονιστικό κέντρο διαχείρισης στο Καπανδρίτι.

Το έμφραγμα στην Αττική Οδό επιδεινώνει το πρόβλημα αφού δεν μπορούν να δουλέψουν κανονικά τα εκχιονιστικά, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και προσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι θα απεγκλωβιστούν οι οδηγοί αν και τα μηνύματα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας μιλούν για επιδείνωση».

Λογικά πρέπει και στην Εθνική Οδό να υπάρξει απόφαση σχετικά με την κυκλοφορία, ώστε να μην ζήσουμε και αύριο το ίδιο πρόβλημα από άσκοπες μετακινήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των εκχιονιστικών, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς: αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Επίσης, αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί-Κάντζα.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο. Οι συρμοί του ηλεκτρικού τερματίζουν στον σταθμό «Ειρήνη».

Προβλήματα και με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, η λειτουργία του τραμ έχει ως εξής:

  • -Στη γραμμή 7 Ασκληπιείο Βούλας-Ακτή Ποσειδώνος προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλαιό Δημαρχείο λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή στο Κολυμβητήριο προς Βούλα.
  • Στη γραμμή 6 Πικροδάφνη-Σύνταγμα προσωρινός τερματικός είναι η στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ακινητοποιήθηκε νωρίτερα λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης στη γέφυρα Καλυφατάκη στην Εθνική οδό. Οι επιβάτες, δημότες του Ωρωπού, επικοινώνησαν με τον Δήμο και αμέσως κινητοποιήθηκε ο δημοτικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Επί τόπου έσπευσε και ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Καλά εξοπλισμένο όχημα βοήθησε στον απεγκλωβισμό του λεωφορείου και των επιβατών με ασφάλεια, όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και στη συνέχεια με λεωφορείο του Δήμου οδηγήθηκαν στα σπίτια τους.

Απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ1

Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ελ.Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.

LIVE: Η κίνηση στους δρόμους

Δείτε τους αποκλεισμένους δρόμους εδώ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)

Στην Εθνική Οδό η απαγόρευση επεκτάθηκε και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

 Αττική Οδός – Τα μεγαλύτερα προβλήματα:

  • Στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού
  • στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές
  • Στο ύψος του Γέρακα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους
«Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που συνοδεύεται από επισήμανση στους οδηγούς να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)
Χιονόπτωση στην Αττική Οδό, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Eν αντιθέσει με τα βόρεια και τα ανατολικά προάστια, βελτιωμένη είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας (ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς), όπου δεν έχει διακοπεί η κυκλοφορία και δεσπόζει ο χιονισμένος λόφος του Λυκαβητού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)

Στην Μάνδρα και στα Βίλια η ΕΛ. ΑΣ σταματά και αντιστρέφει τα αυτοκίνητα που δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θήβας όπου το θερμόμετρο δείχνει – 4 βαθμούς Κελσίου. (ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, ενώ το τραμ τερματίζει προσωρινά στη στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης λόγω ολισθηρότητας. Και οι συρμοί του Ηλεκτρικού τερματίζουν στον σταθμό Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά (ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)
Χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν εκτελούνται 91 λεωφορειακές γραμμές, ενώ υπάρχουν και τροποποιήσεις δρομολογίων στα αστικά λεωφορεία και το τρόλεϊ.

Κλειστές η Λεωφόρος Φυλής από την ταβέρνα “Νέο Φαράγγι” ως την Αττική και στα δύο ρεύματα, στην Τατοΐου από την οδό Χλόης ως τα βασιλικά κτήματα και από τον Άγιο Μερκούριο ως την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Λεωφόρο Πάρνηθας από τις ταβέρνες και πάνω και στη Λεωφόρο Διονύσου από το 414 Παίδων Πεντέλης προς Άγιο Πέτρο (ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ΕΛΠΙΣ” / ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους κατοίκους της Αττικής για επιδείνωση των φαινομένων.

Στο Μαρτίνο δίπλωσαν νταλίκες που μετέφεραν αλάτι

Ευτυχώς δεν προκλήθηκε σοβαρό ατύχημα, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.(ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη και Κυκλάδες – Γενική αργία αύριο (live)

«Δεν νοείται όχημα χωρίς αλυσίδες – Ανοικτές οι οδικές αρτηρίες, αλλά…»

Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Κατεχάκη, Λ. Κύμης, Λ. Αμαλίας αλλά και προς Πεντέλη παρέμειναν ανοικτές με μικρά προβλήματα χάρη στο αλάτι που είχαν από χθες το βράδυ ρίξει 87 συνολικά εκχιονιστικά μηχανήματα, τόνισε από το κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ο Κίμων Λογοθέτης. Παράλληλα επεσήμανε ότι οχήματα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ακινητοποιούνται και δυσκολεύουν τη διέλευση των εκχιονιστικών. «Δεν νοείται όχημα χωρίς αλυσίδες αυτήν τη στιγμή στην Αττική», είπε ο κ. Λογοθέτης.

Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO.
  • ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH.
  • ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.
  • ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.
  • ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO. και
  • AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA

Πού θα το στρώσει τις επόμενες ώρες

Νταλίκες εκτός πορείας 

Δύο νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στο ρεύμα προς Μαλακάσα στην Παλαιά Εθνική Οδό. Δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες κι έπεσαν στις μπαριέρες. Οι οδηγοί είναι καλά στην υγεία τους. (Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος)

Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας δίνει, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 08:00 σήμερα, 24 Ιανουαρίου, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

– Οχήματα οδικής βοήθειας

– Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

– Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα», απλώνει λευκό πέπλο πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμα και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ στη δίνη του χιονιά βρίσκεται η Εύβοια και τα χωριά του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και του Δήμου Καρύστου, όπου χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες. Πυκνό χιόνι, έχει καλύψει τις Κυκλάδες, τη Νάξο (όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 12 το μεσημέρι), την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο. Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του Δήμου Σφακίων στα Χανιά, πυκνή η χιονόπτωση και στο Ηράκλειο. Στη Βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος έπεσε πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει και τη Σκιάθο.

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους:

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

* Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

* Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

* Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

* Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

* Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

* Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

* Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

* Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

* Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

* Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

* Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

* Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

* Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

* Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάσταση της θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες  στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος