Δ. Σαρηγιάννης: Κατά 9% θα μειωθεί η διασπορά στα παιδιά αν δεν ανοίξουν άμεσα τα σχολεία – Πιο συχνά τεστ (video)

Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και των συμπτωμάτων long Covid που εμφανίζονται στα παιδιά μετά τη νόσησή τους από την παραλλαγή Όμικρον εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με δεδομένο ότι οι «συνέπειες είναι πάντα συνέπειες», όπως ανέφερε και η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Ειδικών που θα συνεδριάσει για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, αποκάλυψε ότι γύρω στις 16 – 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 – 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για για μία γρήγορη αποκλιμάκωση».

Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης στις «Συνδέσεις» η ανησυχία είναι είναι οι συνέπειες που θα υπάρχουν όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων. «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».

Τι δείχνουν τα μοντέλα για τα σχολεία

Απαντώντας στο καίριο ζήτημα για το πώς θα επηρεάσει τους δείκτες της πανδημίας η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων κατά μία εβδομάδα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι και τα ίδια τα παιδιά μπορεί να μην πάνε σχολείο συνειδητοποιώντας την αυξημένη πιθανότητα διακινδύνευσης.

«Αν μπορούσαν να το κάνουν αυτό (σ.σ. να κρατήσουν οι γονείς τα παιδιά σπίτι) τότε θα είχαμε μια μειωμένη συνεισφορά στην διασπορά συνολικά 9% σε ποσοστό σχολικού πληθυσμού. Κάτι που δεν είναι λίγο», δήλωσε.

Μιλώντας για την Όμικρον, η μετάδοση της οποίας ευνοείται από τις συχνές επαφές, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς από ότι το αρχικό στέλεχος του ιού, το άνοιγμα των σχολείων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Το να μείνουν τα παιδιά εκτός σχολείου, ελεγχόμενα, θα ήταν πολύ βοηθητικό» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, λέγοντας αυτό μπορεί να γίνει αν παραταθεί το σχολικό έτος.

«Σαφώς και το κλείσιμο των σχολείων εμπεριέχει αρνητικές συνέπειες, ψυχολογικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές», σχολίασε ο καθηγητής του τμήματος περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, ωστόσο θα είναι σημαντικό όπως επισήμανε.

Τασσόμενος υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνίας ανοίγματος των σχολείων ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να γίνονται περισσότερα rapid τεστ.

Συχνά rapid test για τους μαθητές

«Αν είναι να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με πιο αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας και αυξημένα rapid τεστ, δηλαδή να κάνουμε τρία τεστ την εβδομάδα.

Aπό την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε ότι θα ήταν «ευχής έργο τα rapid test να γίνονται στα σχολεία. Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σε δέκα λεπτά και θα είναι πιο αξιόπιστο. Aλλά αυτό είναι κάτι που θα εξετάσει η επιτροπή».

Και όπως εξήγησε, «τα παιδιά το περνάνε πολύ ελαφριά αλλά το μεταφέρουν στους άλλους». Σύμφωνα με την επιστήμονα, επειδή ο Όμικρον εκδηλώνεται την πρώτη ημέρα που μολύνεσαι, για να είναι θετικό το rapid θέλεις πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Και το έχεις αυτό την πρώτη ημέρα, επομένως θα εντοπίσεις έγκαιρα το κρούσμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος