Χριστούγεννα στη σκιά της Όμικρον — Εμβολιασμοί και rapid test στη συζήτηση των ειδικών

Στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον θα πραγματοποιηθούν φέτος οι γιορτές, με αυστηρή τήρηση της χρήσης μάσκας, των τεστ και των αποστάσεων. Στόχος των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι η καθυστέρηση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση. Οι συσκέψεις των ειδικών είναι συνεχείς, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για τεστ σε όλο τον πληθυσμό τις ημέρες των εορτών.

Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας άφησε ανοικτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία για μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων.

Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στην ίδια ημερίδα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς του ιού. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός, απλά μέτρα υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο.

Χριστούγεννα στη σκιά της Όμικρον — Εμβολιασμοί και rapid test στη συζήτηση των ειδικών
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 επαναφέρει σε υψηλή θέση την αρχική άμυνα κάθε οργανισμού έναντι του ιού SARS, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, έχουν γίνει πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα με διαφορετική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα των οποίων συγκλίνουν. Σύμφωνα με αυτά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο, μετά από εμβολιασμό με 2 δόσεις έναντι της Όμικρον είναι στο 35% ενώ για τη Δέλτα ήταν 64%.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο βδομάδες μετά την χορήγηση 3ης δόσης για την Όμικρον είναι 76%, ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%, τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

Συνολικά 5.770.000 πολίτες δικαιούνται την αναμνηστική δόση στη χώρα μας, η οποία έχει ήδη χορηγηθεί στο 50% εξ αυτών, ενώ το 23% έχει προγραμματίσει ραντεβού για να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέουςγενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Χριστούγεννα στη σκιά της Όμικρον — Εμβολιασμοί και rapid test στη συζήτηση των ειδικών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι έχουν κλειστεί 40.000 ραντεβού εμβολιασμού, ενώ έχουν εμβολιαστεί 6.000 παιδιά στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ζητεί από τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των γιορτών. «Η κατάσταση με την Όμικρον είναι δυναμική» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξή της, παρακολουθούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναλόγως θα αντιδράσουμε για να θωρακίσουμε τη χώρα από την εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης αυτής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθεί η χρήση rapid test σε κλειστούς χώρους, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως για κάποιες από τις ημέρες των εορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν κριθεί αναγκαίο να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της χρήσης rapid test, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα επισκεφθεί χώρους όπου είναι απαραίτητο το τεστ».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως «αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν».

Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την Πρωτοχρονιά, καθώς το πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για τη λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους από τη Δευτέρα και για όλο το διάστημα των εορτών και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά ατην τάξη και την ασφάλεια, αλλά και για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος