Διαγνωστικά τεστ για όλους εξετάζει η κυβέρνηση – Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα ως έχουν για τις γιορτές

Εβδομάδα Χριστουγέννων με την Ευρώπη να προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, και τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι είναι θέμα εβδομάδων να επικρατήσει. Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία λαμβάνουν μέτρα που περιλαμβάνουν από υποχρεωτικά αρνητικά τεστ και επέκταση των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων μέχρι γενικό lockdown.

Στη χώρα μας θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε λοκντάουν» είπε στον Σκάι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κάτι που εξετάστηκε και στη χθεσινή Σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και θα τεθεί και στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, ενδεχομένως πριν από μεθαύριο Τετάρτη.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», είπε ο Υπουργός.

Διαγνωστικά τεστ για όλους εξετάζει η κυβέρνηση – Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα ως έχουν για τις γιορτές
(AP/Jean-Francois Badias)

Σχολιάζοντας την κατάσταση που δημιουργεί η έλευση της Όμικρον είπε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και για αυτόν τον λόγο, εξετάζονται όπως είπε έκτακτα σχέδια.

«Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», είπε.

Σε σχέση με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια του γιορτών είπε ότι το διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει και θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια επιστρατεύτηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο θα το μετανιώσει πικρά.

Το 5ο κύμα της πανδημίας θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς, με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει στη χώρα μας, σε δύο ή σε τέσσερις εβδομάδες.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Πολύ φοβάμαι ότι δεν τηρηθούν και θα υπάρξουν συνωστισμοί. Τα ορφανά κρούσματα δείχνουν ότι η Όμικρον έχει μπει στην κοινότητα, δεν αποκλείεται να δούμε εκθετική αύξηση, το αν θα είναι μέσα στις γιορτές ή μετά μένει να το δούμε» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις Έξι, ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του “Ευαγγελισμού” Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση για πιο δραστικά μέτρα όπως επέκταση της υποχρεωτικότητας και διπλές μάσκες και προέτρεψε να μείνουν όλοι μακριά από μαζικά ρεβεγιόν. «Υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί. Τρεις να υπάρχουν στους χίλιους είναι καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως το μήνυμα είναι σαφές: «ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «Ο εμβολιασμός είναι ιατρικά αναγκαίος. Εάν η πολιτεία θα το μεταφράσει αυτό σε υποχρέωση, είναι άλλο. Στην ερώτηση αν θα το επικροτούσα, ναι θα επικροτούσα, θα έλεγα ότι είναι μια σωστή απόφαση που θα μας βοηθήσει. Αν αυτή την στιγμή εμβολιάσουμε όλους τους Έλληνες με ένα εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητα 90%-95% θα έχουμε 500.000 έως 1 εκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν αποκτήσει άμυνα. Αυτοί οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν, αλλά θα αρρωστήσουν στο 1/10 από αυτούς που έχουν αρρωστήσει τώρα και θα μπορέσει το σύστημα χωρίς να πιέζεται να τους φροντίζει πολύ καλύτερα, να κερδηθούν περισσότερες ζωές. Και επίσης το σύστημα δεν θα ασχολείται μόνο με την covid» ακόμα ο κ. Εξαδάκτυλος.

Διαβάστε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος