Άνοιγμα σχολείων με νέο πρωτόκολλο και αυξημένους ελέγχους – Ποιες οι βασικές αλλαγές

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με κάποιες αλλαγές όμως στο πρωτόκολλο λειτουργίας τους. Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

  • Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν εβδομαδιαία self test από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για πέντε ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και τρία self test.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα.

Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

  • Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
  • Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ η απομόνωση θα παρατείνεται.

Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επαναλειτουργία των σχολείων δήλωσε ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, αναφέροντας ότι χάρη στα μέτρα προφύλαξης που έχουν ληφθεί, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των παιδιών, τα σχολεία μέχρι τώρα έχουν παραμείνει λειτουργικά.

Επιμέλεια: Νία Αβδελλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος