Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με Σουλτς: Η Μόσχα χρησιμοποιεί τον Nord Stream 2 ως γεωπολιτικό όπλο

Στη σκιά του φόβου για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεδιπλώνεται ύστατη διπλωματική προσπάθεια από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο προτού μεταβεί στη Μόσχα την Τρίτη. Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε το Κίεβο ότι θα συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στον Όλαφ Σολτς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τον αγωγό Nord Stream 2 ως «γεωπολιτικό όπλο». Ο Ουκρανός πρόεδροςανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε εγγύηση για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι αναμένει σαφή βήματα από τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για τα ευρωπαϊκά ζητήματα ασφάλειας», είπε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι.

Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε νέα πίστωση 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει «πολύ εκτεταμένες και αποτελεσματικές κυρώσεις» εάν η Ρωσία παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι η οικογένειά του δεν εγκαταλείπει το Κίεβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.

«Είναι μεγάλο λάθος, αλλά είναι δική τους απόφαση, να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού».

Τόνισε, επίσης, ότι είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο» ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Η Ουκρανία ζητά επίμονα όπλα από τη Γερμανία, ωστόσο το Βερολίνο παραμένει στην απόφαση να μην εξάγει οπλικά συστήματα σε περιοχές και χώρες κρίσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιστρέψει απόψε στο Βερολίνο, αλλά την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα για την πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο καγκελάριος Σολτς και στη Μόσχα θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιδίωξη του Γερμανού καγκελάριου είναι να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ρωσία και Ουκρανία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες με Γερμανία και Γαλλία. Διαφορετικά, όλα είναι στο τραπέζι των κυρώσεων, λέει ο Σολτς και η γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον αγωγό φυσικού αερίου «NordStream 2» που συνδέει απευθείας Ρωσία και Γερμανία. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και των αυριανών συνομιλιών Σολτς- Πούτιν στη Μόσχα.

Πηγές: ΕΡΤ/Γιώργος Παππάς, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος