Χαοτική κατάσταση στο Κόσοβο – Αιματηρές συμπλοκές και διαδηλώσεις (video)

Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει το βόρειο Κόσοβο, ένα 24ωρο μετά τα σοβαρά επεισόδια και τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και στρατιωτών στην πόλη Ζβέτσαν. Η κατάσταση στη χώρα προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή. «Μία μεγάλη έκρηξη ετοιμάζεται στο κέντρο της Ευρώπης», υποστηρίζει ο Λαβρόφ.

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου συνέχισαν και σήμερα να διαδηλώνουν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Στην πόλη Ζβέτσαν τη Δευτέρα 29/5 σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές διαδηλωτών και στρατιωτών της ΚΦΟΡ 30 νατοϊκοί στρατιώτες τραυματίστηκαν οι τρεις φέρουν τραύματα που προκλήθηκαν από βλήματα πυροβόλων όπλων. Από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν 52 άτομα ο ένας από πυροβολισμό. Η κατάσταση στο Κόσοβο μοιάζει με καζάνι που βράζει γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή.

Σε συναγερμό τέθηκε και η ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ,  ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας στέλνει το αναπληρωτή του στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι για να συμφωνήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου Σερβίας και Κοσόβου: «Ζητώ και από τα δύο μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για την άμεση και άνευ όρων αποκλιμάκωση των εντάσεων, οποιαδήποτε μονομερής πράξη πρέπει να αποφευχθεί και να αποκατασταθεί η ηρεμία».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι θέλει  να προκαλέσει αιματοχυσία: «Για τελευταία φορά, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε ο Άλμπιν Κούρτι να έρθει στα συγκαλά του και να λογικευτεί χωρίς να καταφεύγει σε ανούσιες ανακοινώσεις τύπου».

Η κρίση στο Κόσοβο προκάλεσε και το ενδιαφέρον της Ρωσίας.  Η Κίνα επίσης δεν μένει αμέτοχη υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε: «Μια μεγάλη έκρηξη ετοιμάζεται στο κέντρο της Ευρώπης. Η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Σερβίας, τον λαό της Σερβίας και στους Σέρβους, οι οποίοι μάχονται για τα δικαιώματά τους στα βόρεια της Αυτόνομης Περιοχής του Κοσόβου».

«Αντιτιθέμεθα σε μονομερείς ενέργειες των υφιστάμενων θεσμών αυτοδιοίκησης της Πρίστινα και την καλούμε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για εδραίωση της ένωσης των κοινοτήτων Σερβικής πλειοψηφίας», δήλωσε η Mao Ningk, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινεζικού ΥΠΕΞ.

Την ευαισθησία του για το Κόσοβο έδειξε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος στο Ρολάν Γκαρός μετά από ένα νικηφόρο αγώνα έγραψε στην κάμερα: «το Κόσοβο είναι  η καρδιά της Σερβίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος