Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Στην ατζέντα και η Ελλάδα

Array

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του προέδρου και προέδρου του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη την πρώτη του συνεδρίαση για το 2023. Θα περιλαμβάνει πυκνή ατζέντα θεμάτων όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, οι υψηλού επιπέδου επαφές με τη Συρία, που ξεκίνησαν μετά από 12 χρόνια, αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του MGK. Θα συζητηθούν πολλά στρατηγικά θέματα περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Προβλέπεται ότι το θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ιδίως των επιχειρήσεων «Claw», θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση.

Προβλέπεται επίσης ότι οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων θα είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα αξιολογηθεί αύριο εκτιμάται ότι θα είναι τα προβλήματα με την Ελλάδα. «Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τις πρόσφατες ενέργειες από τη Σουηδία κατά της Τουρκίας, του προέδρου Ερντογάν και του Κορανίου, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η τελευταία κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος