Τι σηματοδοτεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ με Patriot στην Ουκρανία

Συστοιχίες πυραύλων Patriot, ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας του οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η ρωσική αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο Πούτιν που χαρακτήρισε το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα ως «ξεπερασμένο».

«Αναφορικά με το σύστημα Patriot, είναι σχετικά ξεπερασμένο σύστημα. Δεν λειτουργεί τόσο καλά τόσο καλά όσο οι δικοί μας S-300. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που μας πολεμούν λένε πως είναι αμυντικό όπλο. Θα το έχουμε υπόψη μας και θα υπάρξει «αντίδοτο», είπε ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα αιφνιδιαστικά στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία βρέθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επιθεώρησε τις θέσεις του ρωσικού στρατού.

Στην Ουάσινγκτον, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την αρχή του πολέμου ο Ουκρανός Πρόεδρος, καταχειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, στο Κογκρέσο.

«Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι μία επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε ως ιστορική και παρομοιάστηκε με εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1941.

«Ήταν ιστορική (ομιλία): αυτός (ο Ζελένσκι) και ο Τσώρτσιλ, δύο Πρόεδροι εν καιρώ πολέμου που ήρθαν εδώ για να μιλήσουν (για τον πόλεμο), να ζητήσουν τη βοήθειά μας και να μας ευχαριστήσουν για τη βοήθεια να μπει τέλος στην τυραννία στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι παρέδωσε στην Καμάλα Χάρις και τη Νάνσι Πελόζι ουκρανική σημαία με τις υπογραφές στρατιωτών που πολεμούν στο Μπαχμούτ.

Το ταξίδι του Ζελέσνκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, προετοιμαζόταν μήνες πριν, υπό άκρα μυστικότητα: βρέθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Πολωνία, μαζί και την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κίεβο και από αεροδρόμιο της χώρας, αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- τον μετέφερε στην Αμερική.

Καθώς ο πόλεμος μετρά 302 ημέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται επειδή συνομιλεί με τον Πούτιν λέγοντας πως «όλοι αυτοί που κάνουν μαθήματα ηθικής να του πουν ποιος θα είναι στο τραπέζι του διαλόγου: και ότι ο ίδιος δεν θέλει μόνο τους Κινέζους και τους Τούρκους να διαπραγματεύονται το τέλος του πολέμου».

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

Αρνήθηκαν οι ΗΠΑ να δώσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Οι δυο Πρόεδροι δεν συμφώνησαν σε όλα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζελένσκι προσπάθησε να πείσει για μια ακόμη φορά τον κ. Μπάιντεν να του δώσει οπλικά συστήματά μεγάλου βεληνεκούς, κάτι με το οποίο διαφωνεί πλήρως ο Λευκός Οίκος διότι πιστεύει ότι οι Ουκρανοί με τέτοια συστήματά στα χέρια τους θα μπορουσαν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας. Και τότε πραγματικά θα υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης.

Στο Κογκρέσο η ομιλία Ζελένσκι έκανε αίσθηση αλλά η ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα η επερχόμενη ρεπουμπλικανική Βουλή παραμένει. Και πολλοί λένε ότι αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που αποφασίστηκε σε αυτή την συγκυρία αυτό το ταξίδι.

Από εκεί και πέρα συζητήθηκαν προτάσεις και σενάρια λήξης του πολέμου σε τελείως θεωρητικό επίπεδο καθώς δεν υπάρχει κανένα προϊόν συμβιβασμού στο τραπέζι.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος