Ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – Αίτημα για ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα (video)

Array

Τα φώτα είναι στραμμένα στο Λευκό Οίκο και στη συνάντηση Μπάιντεν και Ζελένσκι. Είναι η πρώτη επίσημη έξοδος του Ζελένσκι από τη χώρα του, μετά τη Ρωσική εισβολή και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πήγε στις ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι, που κομίζει στον Λευκό Οίκο μια ουκρανική σημαία με τις υπογραφές Ουκρανών μαχητών, θα απευθυνθεί και στο Κονγκρέσο. Στο μεταξύ, ο Πούτιν εξήγγειλε νέους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους «Σέιταν 2» και επιμένει ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εκπληρωθούν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, ο Πρόεδρος Ζελένσκι έφτασε στον Λευκό Οίκο κάτω από πρωτοφανή – ακόμη και για τα δεδομένα της Ουάσιγκτον – μέτρα ασφαλείας. Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και μετά οι δυο ηγέτες κατευθύνθηκαν στο Οβάλ Γραφείο για τις συνομιλίες, σε μια επίσκεψη που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πόλη από εχθές το βράδυ. Οι δυο πρόεδροι θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος και ασφαλώς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τελειώσει.

Σε μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας κάμερα κατέγραψε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοδευόμενο από άνδρες ασφαλείας και την Αμερικανίδα πρεσβευτή στην Ουκρανία να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο. Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον που ετοιμάστηκε με κάθε μυστικότητα είναι το πρώτο του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή και ιδιαίτερα κρίσιμο για τους Ουκρανούς.

«Οι μαχητές μας μου έδωσαν τη σημαία μας και μου ζήτησαν να τη δώσω σε εκείνους που οι αποφάσεις τους είναι πολύ σημαντικές για την Ουκρανία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το αίτημα του προέδρου προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι να ενισχύσει με περισσότερα όπλα τη βοήθεια προς την χώρα του. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ανακοινώσει βοήθεια 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει και μια συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ.

Και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία απέστειλε ήδη όπλα στην Ουκρανία.

«Ζήτησα από τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων και τον επικεφαλής του επιτελείου Άμυνας να μου δώσουν τις προτάσεις τους ώστε σύντομα να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερα χρήσιμα και όπλα και πυρομαχικά στο πρώτο τρίμηνο του 2023» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Ο συνεχιζόμενος εξοπλισμός της Ουκρανίας με όλο και πιο σύγχρονα όπλα δεν θα την βοηθήσει προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Ενώπιον της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τον ετήσιο απολογισμό.

«Σήμερα το στρατιωτικό δυναμικό και οι δεξιότητες σχεδόν όλων των ισχυρότερων χωρών του ΝΑΤΟ αξιοποιούνται ενεργά εναντίον της Ρωσίας. Οι πολεμικές ικανότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων συνεχώς βελτιώνονται μέρα με τη μέρα» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναγνώρισε ότι υπήρξαν αδυναμίες λόγω παρωχημένου οπλισμού και απείλησε πάλι με τα πυρηνικά όπλα.

«Θα διατηρήσουμε και θα βελτιώσουμε την μαχητική μας ετοιμότητα στα πυρηνικά και των τριών όπλων. Στο άμεσο μέλλον οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Σαρμάτ» θα τεθούν για πρώτη φορά σε μονάδες μάχης» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κι ενώ οι αιματηρές μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι ζιν Πίνγκ, ο οποίος συνέστησε και στις δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση και διευθέτηση των προβλημάτων ασφαλείας με πολιτικά μέσα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την Ουκρανία, όσο χρειαστεί. Και αυτό θα είναι και ένα μήνυμα προς το νέο Κογκρέσο την Βουλή του οποίου θα ελέγχουν σε λίγες ημέρες οι Ρεπουμπλικάνοι. Πέρα από τις συνομιλίες οι οποίες προφανώς θα επιφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα για την Ουκρανία σε δισεκατομμύρια δολάρια, ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρός και το μήνυμα προς τον Πούτιν πιο ηχηρό. Αυτή η εικόνα, λένε στον Λεύκο Οίκο, των δυο προέδρων δίπλα δίπλα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η δυτική συμμαχία και όσα πρεσβεύει είναι ανθεκτική και αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσει.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου / Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος