Μπάιντεν: Νέο πακέτο βοήθειας 1,74 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – «Μέσα» και οι Patriot

«Οι Αμερικανοί δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα παραμείνουμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί»: Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό πρόεδρο, για τον οποίο είπε: «Είναι σημαντικό για τον κόσμο να ακούει τον Ζελένσκι».

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στη στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία και στο νέο πακέτο σχεδόν 2 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει και τα πολυσυζητημένα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, τα οποία θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο όπλο στην άμυνα της Ουκρανίας, όπως είπε.

Μίλησε αναλυτικά για τις πρωτοφανείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και για το τίμημα που πληρώνει ο Πούτιν γι αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική βοήθεια που οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να δίνουν λεπτό στην Ουκρανία, στην υποδοχή των προσφύγων. «Ο κ. Ζελένσκι θέλει να πετύχει μια δίκαιη λύση», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, «κι εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο ουκρανικός λαός θα πετύχει αυτό που θέλει».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ευχαρίστησε το Κογκρέσο για τη συνεισφορά του αυτούς τους 10 μήνες και υποσχέθηκε στον κ. Ζελένσκι ότι θα είναι πάντα δίπλα στον ίδιο και στον δοκιμαζόμενο λαό του.

Ζελένσκι: Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν

«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμυντικής υποστήριξης, περίπου 2 δισ. δολάρια, και το ισχυρότερο στοιχείο αυτού του πακέτου είναι τα πυραυλικά συστήματα Patriot, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική μας άμυνα για τη δημιουργία ασφαλούς εναέριου χώρου για την Ουκρανία», είπε.

Ο κ. Ζελένσκι θα βρεθεί στο Κογκρέσο και θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, Βουλής και Γερουσίας, μια ακόμη ιστορική στιγμή της πολύ σύντομης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος