Με ανοικτά όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα η δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, αναζητά χρυσή τομή συνοχής, με τις νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ,να δυναμιτίζουν το κλίμα.
Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο αμερικανός πρόεδρος έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις τους με την Ισπανία, η οποία φέρνει αντιρρήσεις ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά παραμένει από τους πλέον ισχυρούς στρατούς του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ενόχληση στον Τουρκικό Τύπο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού που έθεσε το θέμα του casus belli και υπενθύμισε ότι μία συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονίας.
Ενδεικτικούς τίτλους τουρκικών εφημερίδων ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews, Ελβίρα Κρίθαρη. «Ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός στοχοποίησε την Τουρκία με αυθάδεις εκφράσεις και έκανε δηλώσεις που δεν αρμόζουν στο πνεύμα του ΝΑΤΟ», είναι κοινό σχόλιο φιλοκυβερνητικών αλλά και αντιπολιτευόμενων δημοσιευμάτων.
Casus belli για δεύτερη φορά σε έξι μήνες από τον Πρωθυπουργό
Πολλαπλά τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 32 ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η συνοχή της Συμμαχίας περνά μέσα από τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφέρθηκε επίσης σε ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία που δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα θα ενισχύει και θα διευρύνει συνεχώς το αποτύπωμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος που τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στη Συμμαχία.
Θέμα συζήτησης είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για 5% δαπάνες όσον αφορά στο ΑΕΠ που θα κατευθύνονται στην στην αμυντική θωράκιση των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ στην Άγκυρα, η χώρα μας ήδη από το 2026 έχει πιάσει το όριο του 3,5% για αμιγώς αμυντικές, ακριβώς για αμιγώς αμυντικές δαπάνες.
Ρούτε: «Δυνατότερη Ευρώπη σημαίνει δυνατότερο ΝΑΤΟ»
Ο Τραμπ «έκανε ακόμη και την Ισπανία να πληρώσει το 2%», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, αφού πρώτα άκουσε τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει δυσαρεστημένος με το ΝΑΤΟ, να χαρακτηρίζει την Ισπανία «απαίσιο εταίρο» και να ζητά «διακοπή κάθε εμπορικής σχέσης» και στη συνέχεια να κηρύσσει το τέλος της εκεχειρίας με το Ιράν.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «δυνατότερη Ευρώπη σημαίνει δυνατότερο ΝΑΤΟ», ενώ επιχειρώντας γεφύρωση διαφορών κάλεσε του εταίρους να συζητήσουν για το ζήτημα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ναυτική δύναμη, κάτι που ενδεχομένως να μην ενδιαφέρει πλέον τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Μην μιλάς καν στην Ισπανία. Δεν υπάρχει ελπίδα με αυτούς. Είναι κακοί άνθρωποι» προέτρεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ρούτε, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες» περιπτώσεις, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Τραμπ συνέχισε ωστόσο ακάθεκτος στρέφοντας την κριτική του στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ιταλία την οποία επίσης χαρακτήρισε «πολύ κακή».
Σχετικά με τη Γροιλανδία, ο Ρούτε υπενθύμισε ότι οι δυο τους συμφώνησαν στο Νταβός να αυξήσουν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εκεί και δεσμεύτηκε να «διασφαλίσει ότι η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί βήμα προς βήμα».
Ωστόσο, η απάντηση του Τραμπ ήταν ότι η Γροιλανδία είναι «πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ, αλλά όχι για τη Δανία».
Πάντως ο Ρούτε, επαίνεσε επανειλημμένα τον Τραμπ που ωθεί την Ευρώπη να κάνει περισσότερα, ενώ επέμεινε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακόμα «απολύτως αφοσιωμένος» στη συμμαχία, παρά τα σχόλιά του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος