Ένας νεκρός και στο σκοτάδι το Κίεβο μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων – Σε εξέλιξη η Σύνοδος G20

Array

Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, την ώρα που οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη ασκούσαν πιέσεις στον Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, η ουκρανική αεροάμυνα κατέρριψε τους 73 από τους 90 πυραύλους που έριξε η Ρωσία ενώ έριξαν και 10 ιρανικά drones.

Τουλάχιστον 12 περιοχές της Ουκρανίας επλήγησαν. Στο Κίεβο δυο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν στο κέντρο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να χάσει τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή αρκετές πόλεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, όπως η Λβιβ, το Χάρκοβο κ.α., διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στο Κίεβο.

«Να προσέχετε τον εαυτό σας» είπε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι λέγοντας ακόμα ότι οι Ρώσοι στόχευαν κυρίως το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ζελένσκι: Ο εχθρός δεν θα επιτύχει τον στόχο του – Έκκληση στον άμαχο πληθυσμό να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια

Αυτή είναι η απάντηση του Πούτιν στην ομιλία του Ζελένσκι στη Σύνοδο, δήλωσαν νωρίτερα ουκρανοί αξιωματούχοι. Ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, απευθύνθηκε επανειλημμένως στους G19, αφήνοντας εσκεμμένα εκτός τη Ρωσία, και ζήτησε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Ο Λαβρόφ, που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Πούτιν, εμφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένος στη Σύνοδο, καθώς τα περισσότερα μέλη τάσσονται κατά του πολέμου και η Κίνα και η Ινδία τηρούν αποστάσεις από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε τη Δύση ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την τελική διακήρυξη και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αυτή είναι που παρατείνει τον πόλεμο, πριν αποχωρήσει στο τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου για τη Μόσχα.

«Τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη “μαζική επίθεση ρωσικών πυραύλων», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι “κρίσιμη” στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών. «Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολεμικής αεροπορίας

Η Ρωσία εκτόξευσε “περίπου” 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ» και επίσης «από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν

Ένας νεκρός και στο σκοτάδι το Κίεβο μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων – Σε εξέλιξη η Σύνοδος G20
(Made Nagi/Pool Photo via AP)

Στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί συναντήθηκαν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν η στήριξη που παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του για τα F-16 και τα συλλυπητήρια για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση δεν γίνεται καμιά αναφορά στα μαχητικά αεροσκάφη. Παίρνοντας αποστάσεις από τον Σοϊλού, που απέρριψε τα συλλυπητήρια των Αμερικανών για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε μέσω Twitter ευχαριστήριο μήνυμα προς τις χώρες που συμπαραστάθηκαν στην Τουρκία, στις οποίες συμπεριέλαβε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει ανεύθυνα τα σχόλια του Σοϊλού.

Ανταπόκριση Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο ΕΡΤ

Πληροφορίες και από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος