Η ΕΡΤ στο Μπαλί: Το διπλωματικό παρασκήνιο στη σύνοδο των G20

Array

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, προκειμένου να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και τριβές για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος. Ουκρανία και οικονομική κρίση βρίσκονται στην ατζέντα και όπως όλα δείχνουν στην προκαταρκτική συμφωνία καταγράφεται μία καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αποστολή: Δημήτρης Απόκης

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Μπαλί, Δημήτρη Απόκη, η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ανησυχία ότι ίσως να ήταν η πρώτη, από την οποία δεν θα υπήρχε κοινό ανακοινωθέν. Αυτό φαίνεται όμως να έχει ξεπεραστεί, καθώς μένει το τυπικό της συμφωνίας για το ανακοινωθέν από τους ηγέτες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον παρασκήνιο είναι ότι κατά την παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο και την ομιλία του, ο Σεργκέι Λαβρόφ παρέμεινε στην αίθουσα και τον άκουσε. Αμέσως μετά μίλησε και αυτός και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι δυτικοί ηγέτες θα έφευγαν από την αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο κ. Λαβρόφ, δεν έφυγε κανένας.

Από τα σημαντικότερα γεγονότα της Συνόδου, χθες Δευτέρα, ήταν η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αποφευχθεί μια “σύγκρουση” ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.

Επικρατεί έτσι μια αισιοδοξία, καθώς υπήρξε ένα διαλλακτικό ύφος στις δημόσιες δηλώσεις τους και οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι οι δύο αυτές μεγάλες χώρες έχουν ευθύνη να μην οδηγηθεί ο κόσμος σε μία ένταση. Άφησαν και οι δύο να εννοηθεί ότι δεν είναι λογικό για τη Ρωσία να επισείει την απειλή των πυρηνικών και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή και σε άλλα θέματα.

Βέβαια, υπάρχει σε υψηλά επίπεδα η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της Ταϊβάν, όπου κανείς από τους δύο δεν κάνει πίσω, όπως και για το θέμα που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα που είναι η κρίση στην παραγωγή των microchip. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Κίνα για να την περιορίσουν σε αυτόν τον τομέα. Η Κίνα το θεωρεί αυτό ως επίθεση στην οικονομία της, οπότε στο παρασκήνιο υπάρχει μια ένταση, αλλά δείχνει και εκεί να υπάρχει ένα άνοιγμα.

Όσον αφορά στον Ερντογάν, προσπαθεί διπλωματικά να είναι πάλι ο καθοριστικός μεσολαβητής για μία συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το θέμα των λιπασμάτων, ώστε να επιτευχθεί κάτι παρόμοιο με τη συμφωνία για τα σιτηρά. Παράλληλα, προσπαθεί να προωθήσει και την πρόταση που έκαναν μαζί με τη Ρωσία να γίνει η Τουρκία ένας ενεργειακός κόμβος. Σε αυτό δεν φαίνεται να έχει μεγάλη τύχη και υπάρχει και έντονη κριτική στο παρασκήνιο και στους διαδρόμους για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις, αλλά και τον περίεργο ρόλο που παίζει έναντι της Δύσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος