Μπάιντεν προς Ερντογάν: Θα συνεχίζω να στηρίζω το τουρκικό αίτημα για τα F-16 (video)

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί, με θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους αυτά του εμπορίου, αλλά και του ξεμπλοκαρίσματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τετ-α-τετ στο λόμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε για μια ακόμα φορά στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, πάντα κατά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Ινδονησία Δημήτρη Απόκη όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές εκεί, η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι γνωστή όπως είναι γνωστό και το ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια, αναφερόμενοι στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εξαργυρώσει τον μεσολαβητικό του ρόλο στο ζήτημα της Ουκρανίας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση της συμφωνίας για τα σιτηρά και στα λιπάσματα και στα τρόφιμα, με την Ινδονησία και την Ινδία να τον στηρίζουν και να προωθούν την πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί το ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εξαργυρώσει τη διπλωματική του διαμεσολάβηση ωστόσο γίνεται και στόχος επικρίσεων για την στάση του στο ζήτημα των δυτικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος