Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ — Το νέο σενάριο στο τραπέζι και ο στόχος του Τελ Αβίβ

Σύνοψη
  • Τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται στις 14:00 στην Ιερουσαλήμ
  • Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος
  • Νέο σενάριο: το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα

Την απόφαση να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση έλαβε το Ισραήλ, με το Πολεμικό Συμβούλιο ωστόσο να εμφανίζεται διχασμένο για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων. Δύο από τα μέλη του φέρονται να διαφώνησαν με την πρότασης μίας άμεσης απάντησης στο χτύπημα της Τεχεράνης.

Θα οικοδομήσουμε ένα περιφερειακό συνασπισμό και θα επιβάλλουμε το τίμημα στο Ιράν με τον τρόπο και στον χρόνο που είναι κατάλληλος για εμάς” τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Υπέρ της δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής τάχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε, όπως είπε, η συνεργασία του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση των πυραύλων και των ντρόουν που εξαπέλυσε το Iράν.

Το Ισραήλ βίωσε μία από τις πιο δραματικές νύχτες στην ιστορία του. Εκατοντάδες πύραυλοι διαφόρων ειδών εκτοξεύτηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 100 βαλλιστικών πυραύλων. Είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά της απειλής του Ιράν” τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ — Το νέο σενάριο στο τραπέζι και ο στόχος του Τελ Αβίβ
(Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Το Ισραήλ ωστόσο παραμένει σε συναγερμό διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. “Παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή κι αξιολογούμε την κατάσταση. Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίνουμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση” δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται στις 2:00 το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ.

Στις εφημερίδες ένα σενάριο το οποίο προβάλλει είναι οι στρατιωτικοί να ευνοούν σκληρότερη απάντηση εντός του Πολεμικού Συμβουλίου και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιλογή από το Ισραήλ μιας στρατιωτικής απάντησης, μιας πολεμικής απάντησης προς το Ιράν, η οποία βεβαίως δεν θα είναι σκληρή, αλλά και πάλι θα μπορούσε να έχει κάποιες συνέπειες.

Ένα πρόσθετο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστή Κωνσταντίνου, είναι το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα για να «τελειώνει» με τη Χαμάς.

Την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επίθεση του Ιράν ως διαπραγματευτικό χαρτί για τον πόλεμο που συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη εξέφρασε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NewsRoom ο Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πάντως προτρέπουν το Ισραήλ να μην ανταποκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα με τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν. “Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν. Δεν επιδιώκουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη. Και όλες μας οι ενέργειες μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν σχεδιαστεί με στόχο να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα” είπε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Η Γαλλία αναχαίτισε drones και πυραύλους κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, ενώ η επίθεση του Ιράν προκάλεσε μια βαθιά ρήξη” δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Σήμερα θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η “ανάφλεξη” στην περιοχή. Μάλιστα έκανε έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Από πλευράς του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης. Ο Κάμερον επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια κλιμακούμενη δράση. Η συμβουλή του ήταν να μην προβούν σε αντίποινα, προτρέποντας ουσιαστικά το Ισραήλ να μην ανταποδώσει με τον τρόπο ίσως που θα ήθελε. Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητά περισσότερες κυρώσεις για το Ιράν, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει 400 κυρώσεις στο Ιράν και θα μπορούσαν να κάνουν και ακόμη περισσότερα σήμερα.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα ενημερώσει για τη βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης το Σαββατοκύριακο εναντίον του Ισραήλ.

Η ιρανο-ισραηλινή διαμάχη μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης. Την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν ζήτησε το Ισραήλ. “Πρέπει να δράσουμε τώρα, όχι για το καλό του Ισραήλ, όχι για το καλό της περιοχή, αλλά για το καλό όλου του κόσμου. Σταματήστε το Ιράν σήμερα” είπε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γκλάντ Ερντάν. “Η επιχείρηση του Ιράν εντάσσεται ολοκληρωτικά στην άσκηση του δικαιώματος του Ιράν για αυτοάμυνας, όπως επισημαίνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών κι αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο” σημείωσε από πλευράς του ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Σαΐντ Ιραβάνι.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο. “Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή” τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ιρανική επίθεση καταδίκασαν οι ηγέτες της G7, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση τους στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος