Το ΕΡΤNews στο Ισραήλ: Σε φάση αναμονής το Τελ Αβίβ – Ανησυχία για την επόμενη ημέρα

Μετά από μια νύχτα η οποία σε τίποτα δεν θύμιζε εκείνη που είχε προηγηθεί, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Τελ Αβίβ, όπως και σχεδόν ολόκληρο το Ισραήλ ξύπνησε σε απολύτως κανονικούς ρυθμούς. Σχεδόν ολόκληρο, διότι οι παραμεθόριες περιοχές του βόρειου μέρους της χώρας, στα σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία παραμένουν εκκενωμένες με τον κόσμο να έχει μεταφερθεί εδώ και μήνες σε καταλύματα σε άλλα σημεία της χώρας.

Αποστολή – Τελ Αβίβ: Κώστας Κωνσταντίνου

Πίσω από αυτή την ηρεμία, η οποία μοιάζει επίπλαστη στον εξωτερικό παρατηρητή αλλά για τους Ισραηλινούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα πολλά επεισόδια του είδους που όλοι έχουν ζήσει αρκετές φορές, κρύβεται σίγουρα μια ανησυχία για τη συνέχεια καθώς αυτή η νέα περιπέτεια για τη χώρα δεν έχει τελειώσει. Όπως και στο εξωτερικό έτσι και εδώ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ηγεσία στα Ιεροσόλυμα και στις αποφάσεις που θα -ή και δεν θα- λάβει αναφορικά με την απάντηση στο Ισραήλ. Οι ενδείξεις κινούνται προς ένα χτύπημα «ηπιότερο» το οποίο δεν θα προκαλέσει γενική ανάφλεξη κάτι που ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν, ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα ήθελε. Εναλλακτικά προβάλλει το σενάριο της αναμονής και της αποφυγής της όξυνσης.

Αυτό το σενάριο προκρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία κάλεσαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Για αυτό το σενάριο πιέζει και ο Λευκός Οίκος με τον Τζο Μπάιντεν σίγουρα να μην είναι ευχαριστημένος από τη νέα δημοσκόπηση των New York Τimes, με βάση την οποία μόλις το 25% των Αμερικανών πιστεύει ότι η θητεία του ήταν «κυρίως» καλή για τις ΗΠΑ, με το αντίστοιχο ποσοστό του Ντόναλντ Τραμπ να αγγίζει το 42%. Κάτι που αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όχι μόνο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αλλά και να μην αντεπιτεθούν ευρύτερα.

Όσο δύσκολο κι αν να επιβληθεί αυτό με κάποιον τρόπο, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο είναι να παραγνωρίσει κανείς ειδήσεις, οι οποίες παίζουν έντονα στο Ισραήλ αλλά και αλλού για τη νέα κρίση στον ενεργειακό τομέα λόγω της ιρανικής επίθεσης και της όξυνσης της κρίσης στην περιοχή. Φανερό είναι λοιπόν το τί θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση ενός μεγάλου χτυπήματος ενάντια στο Ιράν στην τιμή του πετρελαίου λ.χ. η οποία ήδη έχει εκτιναχθεί μετά την ιρανική επίθεση.

Προς το παρόν όμως, η μέρα στο Τελ Αβίβ μοιάζει -και ίσως να είναι τελικά- σαν όλες τις άλλες. Με εξαίρεση τα σχολεία που παραμένουν κλειστά, οι παραλίες, για τους τυχερούς πάντα, αναμένεται να γεμίσουν και σήμερα σε μια μέρα που αναμένεται πολύ θερμή. Καιρικά μα και μεταφορικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος