Με τη Ρωσία να κλιμακώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία με ωμές επιθέσεις κατά αμάχων, συνεχίζονται οι μαραθώνιες συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου, στην 22η ημέρα του πολέμου. Στο μεταξύ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Κίεβο και στα περίχωρά του, με τους πολίτες να βρίσκονται στα καταφύγια, αφού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 7 το πρωί. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Άγνωστος είναι επίσης ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση στο Θέατρο της Μαριούπολης, που λειτουργούσε ως καταφύγιο για 1.000 γυναικόπαιδα. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, και κατηγορεί Ουκρανούς εθνικιστές του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ.
Πύραυλος κατέστρεψε πολυκατοικία στο Κίεβο
Η 16ώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
A man was killed in #Kyiv as a result of a downed rocket.
Another three were injured and 30 were evacuated. The cause was a fire and partial collapse of the structures of the upper floors of an apartment building. This is reported by the Ministry of Emergency Situations. pic.twitter.com/khHKYssJVJ
— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022
Συγκλονίζει η επίθεση σε καταφύγιο με παιδιά
Ο κλοιός έχει στενέψει στη Μαριούπολη, και οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι βομβάρδισε θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει περίπου 1.200 άμαχοι. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.
«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram. Όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες που μετέδωσε το nexta.tv οι Ουκρανοί είχαν γράψει έξω από το θέατρο, στα ρωσικά, τη λέξη «παιδιά».
Evidence that the war crime in Mariupol was deliberate and planned
In front of the Drama Theater in #Mariupol, the word “CHILDREN” was written in huge letters.
This did not stop them from bombing. pic.twitter.com/PlurrdBrMi
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι εν μέσω πυρών
Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Βαντίμ Μποϊτσένκο. Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε. Σύμφωνα με αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης υπάρχουν ελπίδες για δημιουργία εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα Πέμπτη (17/3) συμπεριλαμβανομένης και της Μαριούπολης. Η καταστροφή στην πόλη είναι τεράστια και σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο, Serhiy Orlov, το 80 – 90% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.
Στην πόλη Τσερνίχιβ στα βόρεια, 13 άμαχοι εκτελέστηκαν την Τετάρτη (16/3) από ρωσικές δυνάμεις, ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί. Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου οι τακτικές που εφαρμόζει η Ρωσική Ομοσπονδία είναι οι εξής: «Σφοδρές μάχες σε όλες τις πρώτες γραμμές. Δημιουργία παγίδων για πολίτες. Στοχευμένα χτυπήματα σε σημεία όπου κρύβονται πολίτες. Μέγιστη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προσπάθειες πρόκλησης εσωτερικών συγκρούσεων στη χώρα μας».
RF tactics. Viscous positional battles on all frontlines. Creation of local traps for civilians. Targeted strikes on objects where civilians are hiding. Maximum delay in decisions on humanitarian corridors. Informational attempts to provoke internal conflicts in our country
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 17, 2022
Χτυπήθηκαν τρία πλοία υπό σημαία Παναμά στη Μαύρη Θάλασσα
Εν τω μεταξύ, τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (16/3) η παναμαϊκή λιμενική αρχή. Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.
«Γνωρίζουμε ότι (…) τρία πλοία υπέστησαν επίθεση, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, αλλά τα πληρώματα είναι όλα ασφαλή, είχαμε μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε ο Νοριέλ Αραούς, επικεφαλής της αρχής.
Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.
Τουλάχιστον άλλα δέκα πλοία υπό σημαία Παναμά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Αραούς, που εξήγησε πως το Πολεμικό Ναυτικό επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει να φεύγουν πολλά σε σκάφη.
Στον νηογνώμονα του Παναμά είναι καταχωρισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων στον κόσμο –ξεπερνά τα 8.000 σκάφη–, σύμφωνα με την αρχή.
H καταστροφή από ψηλά
Νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τεράστιες καταστροφές και φωτιές και στο Χάρκοβο, τη Χερσώνα και το Σούμι. Περικυκλωμενη από ξηρά και θάλασσα η Οδησσός.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σχολείο στην Μερέφα, στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3.39 τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς από τους βομβαρδισμούς και φλέγεται.
Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 300 πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ανθρωπιστική κρίση στην Χερσώνα
Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Νέες συλλήψεις δημάρχων- Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του.
Χθες απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης που κρατούνταν σε ομηρία εδώ και μέρες από τη Ρωσία, καθώς φαίνεται να τον αντήλλαξαν με Ρώσους αιχμαλώτους. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι Ουκρανούς πολίτες.
«Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία για τον Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ. «Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», είπε.
Σε νέο διάγγελμά του σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε τους όρους του, ώστε να αποδεχθεί μία συμφωνία λήξης της σύρραξης με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι ζητά τέλος πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, εγγυήσεις κυριαρχίας, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις και πραγματική προστασία για τη χώρα του.
Την Τετάρτη, οι FT αποκάλυψαν προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων, για κατάπαυση του πυρός, αν και είναι πολλά τα σημεία τριβής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί».
Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι εντελώς απίθανο να δεχθεί η Μόσχα.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν χθες αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες.
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος