Aιματοχυσία αμάχων στην Ουκρανία – «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν, λέει ο Τζο Μπάιντεν

Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας καθημερινά αφήνουν μια μικρή ελπίδα για το τέλος του πολέμου, οι ρωσικές επιθέσεις δείχνουν τη βαρβαρότητά τους αφού χτυπούν συνεχώς αμάχους. Για πρώτη φορά ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση, την ώρα που οι Financial Times αποκαλύπτουν προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, αν και είναι πολλά τα σημεία τριβής. Το προσχέδιο απηχεί τις θέσεις της Ρωσίας και τίποτα περισσότερο, δηλώνει ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου». «Απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου» η δραματική έκκληση του Ζελένσκι προς το αμερικανικό Κογκρέσο όπου καταχειροκροτήθηκε. Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζήτησαν Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές, με το Κίεβο να απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Χωρίς ουσιαστικά κέρδη μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου και μετά το ανυπολόγιστο κόστος που έχουν φέρει οι κυρώσεις, ο Πούτιν δηλώνει ότι ο στόχος δεν είναι η κατοχή της Ουκρανίας και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι Μόσχα και Κίεβο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προσχέδιο 15 σημείων, που προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και δεν θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις αλλά θα έχει εγγυήσεις για την ασφάλειά της από συμμάχους.

Όσο οι άμαχοι βομβαρδίζονται ακόμη, οι Ουκρανοί εμφανίζονται δύσπιστοι και ο φοβούνται ότι ο Πούτιν αγοράζει χρόνο. Η συμφωνία για ουδετερότητα δεν είναι σίγουρη ακόμη και το Κίεβο απαιτεί να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν από την αρχή του πολέμου, ενώ αγκάθια είναι η Κριμαία και οι δύο επαρχίες του Ντονμπάς.

Η εισβολή στην Ουκρανία ήταν αυτοάμυνα, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο. H Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία, και η Δύση θέλει να διαμελίσει τη Ρωσία, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο προειδοποιώντας τον λαό του ότι έρχονται δύσκολες μέρες.

Τη στιγμή που ο Πούτιν δήλωνε ότι το σχέδιό του εξελίσσεται ομαλά, ο Ζελένσκι απηύθυνε διάγγελμα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Καταχειροκροτούμενος ο Ουκρανός πρόεδρος που εμφανίστηκε αξύριστος με το στρατιωτικό μπλουζάκι έκανε αναφορές στο Περλ Χάρμπορ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την 11η Σεπτεμβρίου. Έδειξε βίντεο με τα δεινά του πολέμου ζητώντας από την Ουάσιγκτον να προστατεύσει τον ουρανό της χώρας του από τα ρωσικά αεροσκάφη.

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό. Απορρίπτουν όμως την πολωνική πρόταση για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο της Πολωνίας ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες έκαναν κοινή δήλωση τύπου. Σημειώνοντας ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε: «Οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να επιταχυνθούν για τον τερματισμό του πολέμου».

Το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στη Ρωσία να σταματήσει την αδικαιολόγητη εισβολή, καθώς δεν έχει αποδείξεις ότι η Ουκρανία ευθύνεται για γενοκτονία στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ στέλνουν drones – Nέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Στη συνομιλία που είχε νωρίτερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με τον Ρώσο ομόλογό του, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου, του τόνισε καθαρά ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα αποτελέσει μια κλιμάκωση που δεν θα μείνει ατιμώρητη. Στον Λευκό Οίκο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν κάτι τέτοιο καθώς αν συμβεί όπως λένε σημαντικά μέλη του Κογκρέσου μπορεί να αλλάξει τη δυναμική αυτού του πολέμου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα νέα σημαντική βοήθεια στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, η οποία θα λάβει μεταξύ άλλων και drones διότι όπως είπε ο Aμερικανός πρόεδρος οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν πότε στον Πούτιν να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο.

Νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο – Οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνουν αμάχους 

Στο Κίεβο και στα περίχωρά του, νέο σφυροκόπημα, με τους πολίτες να βρίσκονται στα καταφύγια, αφού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο κλοιός έχει στενέψει στη Μαριούπολη, με ρωσικό τανκ να ανοίγει πυρ ακόμα και κατά ενός ηλικιωμένου πολίτη. Οι άγριες διαστάσεις που έχει λάβει η ρωσική εισβολή φαίνεται και στην εκτέλεση 10 αμάχων ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Ευτυχία Πενταράκη, ο δήμαρχος της πόλης ενημέρωσε για νέο χτύπημα των Ρώσων σε κατοικίες και αγωγό φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ ελπίδες ότι ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη θα έχει περάσει εντός ευρωπαϊκών συνόρων μέχρι αύριο το βράδυ εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών. Το κομβόι, που θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, άλλαξε αρκετές φορές πορεία, καθώς υπήρξαν βομβαρδισμοί.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στο αίτημα της χώρας του για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν υπάρχουν εμπόδια για συνάντηση του Ρώσου πρόεδρου με τον Β. Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει. Θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», σημείωσε ο Σ. Λαβρόφ. Ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συνομιλίες μέσω τηλεδιασκέψεων.

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία. Σημείωσε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και πως προτεραιότητα είναι η εκκένωση πολιτών από τη Μαριούπολη.

Η ουδετερότητα της Ουκρανίας στις συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών 

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σχολιάζοντας επισημάνσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών. Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκ είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ότι «η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που να είναι ταυτόχρονα όμως ένα κράτος με το δικό του στρατό και το δικό του πολεμικό ναυτικό».

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αποστολή στην Ουκρανία: Ευτυχία Πενταράκη/ Κάμερα: Γιάννης Κολιγλιάτης., Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος, Κλειώ Νικολάου, Ζέτα Κονταξή, Γεωργία Σκιτζή,  Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη, Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος