Μαριούπολη: Αγωνία για εγκλωβισμένους στο βομβαρδισμένο θέατρο – Χίλια άτομα εκτιμάται ότι είχαν βρει καταφύγιο εκεί

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία πως κατέστρεψε την Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό ένα θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram. Οι εικόνες από το πριν που μετέδωσε το nexta. tv και το μετά είναι συγκλονιστικές, με την αγωνία για τυχόν θύματα να μεγαλώνει όσο περνούν οι ώρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να απομακρύνουν τα ερείπια από το κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη για να φτάσουν στο καταφύγιο, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης του Ουκρανού βιομηχάνου, Σεργκέι Ταρούτα, άνθρωποι από το καταφύγιο άρχισαν να βγαίνουν ζωντανοί μετά από αρκετές ώρες από τον βομβαρδισμό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι το καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου άντεξε στο βομβαρδισμό. Την είδηση επιβεβαιώσε και η Γιούλα Μεντέλ, εκπρόσωπος του Ζελένσκι, αναφέροντας σε tweet ότι η πλειονότητα των πολιτών που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο είναι ζωντανοί.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Μαριούπολη: Αγωνία για εγκλωβισμένους στο βομβαρδισμένο θέατρο – Χίλια άτομα εκτιμάται ότι είχαν βρει καταφύγιο εκεί

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ. Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται». «Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

H είδηση για το βομβαρδισμό ενός ακόμη καταφυγίου από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλεί -για πρώτη φορά- τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «εγκληματία πολέμου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο  Reuters.

Η Μόσχα διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι βομβάρδισε παιδιατρικό νοσοκομείο όπου βρισκόταν μαιευτήριο την περασμένη εβδομάδα στη Μαριούπολη, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εκ νέου τον κυνισμό και την απανθρωπιά με την οποία οι Ρώσοι εισβολές ισοπεδώνουν κατοικίες ειρηνικών πολιτών» της Μαριούπολης, εξεμάνη ο δήμος στην ανακοίνωσή του.

Μαριούπολη: Αγωνία για εγκλωβισμένους στο βομβαρδισμένο θέατρο – Χίλια άτομα εκτιμάται ότι είχαν βρει καταφύγιο εκεί
Το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου της Μαριούπολης πριν από τον ρωσικό βομβαρδισμό.

Νωρίτερα χθες, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως βομβάρδισε άμαχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας για «νεκρούς» και τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.

Πολιτική οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που κινείτο προς τη Ζαπορίζια επλήγη με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ περί τις 15:30, ανέφερε το επιτελείο μέσω Telegram, μεταφορτώνοντας φωτογραφία αιμόφυρτου παιδιού.

Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η απομάκρυνση των αμάχων επιταχύνθηκε στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπου πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ζελένσκι: Η επίθεση στη Μαριούπολη δε διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ. «Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», ανέφερε στο νέο διάγγελμά του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος