Στις 20:30 ώρα Ελλάδος η συνάντηση Μ. Τσαβούσογλου – Α. Μπλίνκεν

Array

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε εμμέσως την ημερομηνία των εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή τη φορά το ανακοίνωσε, χωρίς ωστόσο να το πει ξεκάθαρα. Παράλληλα, ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στις ΗΠΑ ώστε να συνατηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε η επιλογή αυτής ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία. Τη μέρα αυτή η σύγχρομη Τουρκία έκανε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1950. Τότε, εξελέγη νικητής ο Αντνάν Μεντερές – τον οποίο ο Ερντογάν θαυμάζει ιδιαίτερα – ο  οποίος ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο λαός μας θα δώσει την απάντηση στην αντιπολίτευση, την ίδια ημέρα, 73 χρόνια μετά, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου στις 20:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται να συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν και το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Τα θέματα στην ατζέντα είναι πολλά, όπως ο πόλεμος στη Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία  ύστερα από τη ρωσική εισβολή αλλά κυρίως η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλίμα στην Ουάσιγκτον για τον Ερντογάν και κατ’ επέκταση για τον Τσαβούσογλου, δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Σε εκκρεμότητα για τις ΗΠΑ βρίσκεται το φλέγον ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δεν αποκλείει ένα αντολίτικο παζάρι – το οποίο σίγουρα βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη – ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον για την πώληση των αεροσκαφών.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται ενδεχομένως να ακούσει παράπονα από τον Τσαβούσογλου, αναφορικά με το ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την Αθήνα περισσότερα από την Άγκυρα.

Αναμένεται το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος