ΗΠΑ: Συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Α. Μπλίνκεν – Στο επίκεντρο η πώληση των F-16

Array

Με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών F-16 αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τελικά τα μαχητικά.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σουηδικής εισαγγελίας καθώς δεν προχώρησε σε έρευνα για το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργεί η τουρκική πλευρά για τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται πως αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, καθώς τα πολλά και σύνθετα προβλήματα παραμένουν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από αυτά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να θέσει το ζήτημα των F-16 εν αναμονή της ειδοποίησης του Κογκρέσου αν και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας μακράς και πολύ δύσκολης διαδικασίας, κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει καλά. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα εκφραστεί και η γνώριμη τουρκική «γκρίνια» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πως ενισχύουν και στηρίζουν την Ελλάδα ανατρέποντας την παραδοσιακή πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ισορροπίας.

Από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού αναμένεται να τεθούν τα εκκρεμή ζητήματα, δηλ. για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και την διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση με την Δαμασκό, τους S-400 και φυσικά για την κλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος