Στην αντεπίθεση περνούν οι ουκρανικές δυνάμεις – Ελπίδες για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

H συμπλήρωση ενός μήνα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές που μετρούν τεράστιες απώλειες, με διαφορετικά συναισθήματα. Την ώρα που ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι, καταγγέλλει ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες φωσφόρου στη σημερινή επίθεση στην περιοχή Ρουμπίζνε με συνέπεια το θάνατο τεσσάρων πολιτών, εκ των οποίων δύο παιδιά, και το σοβαρό τραυματισμό άλλων έξι, oι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να έχουν σταματήσει την προέλασή τους.

Ο ρωσικός στρατός, παρά την ισχύ του, βρίσκεται καθηλωμένος πέριξ των πόλεων που πολιορκεί ή να υποχωρεί όπως συμβαίνει στο Κιέβο, ενώ στις γραμμές του μετώπου τα τανκς βουλιάζουν και οι στρατιώτες υπάρχουν μαρτυρίες, από ουκρανικά μέσα, ότι λιποτακτούν. Ο βομβαρδισμός αμάχων και η ένταση των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων σε Οδησσό και άλλες πόλεις δεν δείχνουν να κάμπτουν το ηθικό των Ουκρανών, που με τη βοήθεια της Δύσης έχει τον σύγχρονο και αναγκαίο οπλισμό για να αντισταθεί.

Στις φλόγες ρωσικό πλοίο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Η βύθιση του “Orsk”, του ρωσικού μεταγωγικού πλοίου που ήταν ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, επιβεβαιώνει ότι οι Ουκρανοί όχι μόνο μάχονται γενναία, αλλά σε αρκετές επιπτώσεις περνούν και στην αντεπίθεση. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση ότι επιχειρούν να πάρουν πίσω το σημαντικό λιμάνι που αρχές του μήνα είχε περάσει στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, τότε οι νίκες στο Ιρπίν και στα περίχωρα του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο μόνο τυχαίες δεν είναι.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι παρά τις διασκέψεις έχουν επιδοθεί σε ένα blaim game με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, που έχει σχεδόν δύο εβδομάδες να εμφανιστεί δημοσίως, να έχει πέσει σε δυσμένεια καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με τους NY Times, το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν προελαύνουν με τον ρυθμό και τα επιθυμητά αποτελέσματα προκαλεί ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, και την αξιοπιστία της πληροφόρησης που αυτή η ηγεσία λαμβάνει.

Ζελένσκι: «O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει τον επικοινωνιακό του μαραθώνιο και μετά το πρωϊνό διάγγελμα, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica όπου ανέφερε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται».

«Ο στρατός, οι πολίτες της χώρας μου, οι αρχές του Κιέβου και σε πολλές άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν και προέβαλαν τεράστια αντίσταση, μπλοκάροντας την εισβολή αυτή, την πιο βάρβαρη από την περίοδο του Β’ Πακοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες και όπλα και σκοτώνει γυναίκες και παιδιά».

Και όπως τόνισε «ο αστραπιαίος πόλεμος απέτυχε και η αντίσταση των ουκρανών, οι οποίοι υπερασπίζονται την χώρα τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την ελευθερία και την κυριαρχία τους, συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Ο εχθρός έχει πτοηθεί ηθικά».

Προσπάθεια για απεγκλωβισμό αμάχων με τη δημιουργία 7 νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σύμφωνα με την Ιρίνα Βερεστσούκ, αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε οι άμαχοι στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι ζουν ένα δράμα με πτώματα στους δρόμους, πείνα, κρύο και συνεχείς βομβαρδισμούς, θα πρέπει να φτάσουν με ίδια μέσα στην κοντινή πόλη όπου θα βρίσκονται μεταφορικά μέσα.

Μπορέλ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, που συμπληρώνεται η 29η ημέρα από την έναρξη του πολέμου, ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.

«Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθίσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. Και όπως είπε: «Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

Δείτε επίσης:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΝΥΤ, ΝΕΧΤΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος