Σημαίνουσα επίσκεψη Μακρόν – Ντράγκι – Σολτς στο Κίεβο (video)

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και όχι μόνο, παρείχαν με δηλώσεις τους ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, οι τρεις ισχυροί της Ευρώπης ταξίδεψαν με τρένο από την Πολωνία στο Κίεβο. Μπροστά στους δημοσιογράφους επιλέγουν να ελαφρύνουν το κλίμα σχολιάζοντας το βαγόνι του Εμανουέλ Μακρόν.

Η άφιξη Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και του Ρουμάνου προέδρου Γιοχάνις έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κι ενώ οι σειρήνες ηχούν και πάλι στην ουκρανική πρωτεύουσα. Προτού συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στο Ιρπίν, σύμβολο της καταστροφής και των φρικαλεοτήτων του πολέμου. Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου και ο Όλαφ Σολτς για αδιανόητη σκληρότητα.

«Είναι ένας φριχτός πόλεμος. Και η Ρωσία τον συνεχίζει με τη μεγαλύτερη αγριότητα και χωρίς κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Έγιναν σφαγές και έχουμε εδώ τα πρώτα ίχνη των εγκλημάτων πολέμου για τη διαλεύκανση των οποίων συνεργαζόμαστε στενά. Και οι τέσσερις εμείς υποστηρίζουμε την άμεση χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εικόνες της υποδοχής στο προεδρικό μέγαρο με τους ηγέτες δίπλα στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα με βασικό αποδέκτη τη Μόσχα: η Ευρώπη είναι ενωμένη και στο πλευρό της Ουκρανίας. Και δεσμεύεται να δώσει στο Κίεβο περισσότερα όπλα και μια ευρωπαϊκή προοπτική.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι καταλαβαίνει καλά ότι ο δρόμος από την υποψηφιότητα προς την ένταξη είναι μια διαδρομή, όχι ένα σημείο. Μια διαδρομή που περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ουκρανική κοινωνία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε επίσης να θέσει τέρμα στις φήμες περί παρασκηνιακών πιέσεων τονίζοντας η Ουκρανία θα αποφασίσει τους όρους οποιαδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και η Ευρώπη δε θα της ζητήσει ποτέ να κάνει παραχωρήσει στη Ρωσία. Όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Κάνουμε τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να καθορίσει μόνη της την τύχη της. Γιατί είναι η Ουκρανία, οι ηγέτες της, οι εκπρόσωποί της και το λαός της που πρέπει ν’ αποφασίσουν».

«Το επιτιθέμενο κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη και ν’ αρχίσει να επιδιώκει την ειρήνη», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρώσος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Nτμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε ειρωνικά στους Ευρωπαίους μιλώντας για λάτρεις των βατραχοπόδαρων, των λουκάνικων και του σπαγγέτι ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσπάθησε να υποβαθμίσει την ιστορική επίσκεψη. Συγκεκριμένα, ο Νμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι: «Ελπίζουμε να μην επικεντρωθούν μόνο σε συζητήσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα. Είναι τελείως άχρηστο. Θα παρατείνει τα βάσανα του λαού και θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου και του στενού περιβάλλοντος Πούτιν δείχνουν ότι το μήνυμα της ευρωπαϊκής στήριξης ελήφθη και ενοχλεί.

Αποστολή της ΕΡΤ στο Κίεβο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Οι ηγέτες συνοδεύονταν μόνιμα από πάνοπλους στρατιώτες και ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών.

Τεράστιο το ενδιαφέρον και των ΜΜΕ, τοπικών και διεθνών. Για να μπούμε στο Μαριάνσκι Πάλας, το προεδρικό Μέγαρο, πήγαμε τέσσερις ώρες νωρίτερα. Ήμασταν εκεί από το πρωί, μας πήραν τα κινητά μας τηλέφωνα, περάσαμε από εξονυχιστικό έλεγχο, δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, όλη η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε, κανένα κανάλι δεν είχε δυνατότητα απευθείας μετάδοσης, δεν έγινε εξαίρεση για κανέναν.

Εν μέσω της πιο δύσκολης μάχης που δίνει η Ουκρανία για να μην χάσει τον έλεγχο στα ανατολικά εδάφη της, ο Ζελένσκι φαίνεται πως έχει κάθε λόγο να χαμογελά γιατί εισέπραξε από τους τρεις ισχυρούς ηγέτες της Ευρώπης στήριξη σε τρεις τομείς: οικονομική συνεισφορά και ανθρωπιστική βοήθεια, στρατιωτικό εξοπλισμό και διαβεβαίωση για φαστ-τρακ ενταξιακή πορεία στην ΕΕ.

Όταν ο δυνατός ήχος των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής διαπέρασε τη σχετική ηρεμία του Κιέβου το πρωί, ήταν μια έντονη υπενθύμιση για τους Ευρωπαίους ότι επισκέπτονται μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Όλοι ανέμεναν τη στάση του μακρόν καθώς ο Γάλλος είχε επικριθεί σχετικά με δηλώσεις στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η Γαλλία είναι ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών». Δεσμεύτηκε για τα επιπλέον σέζαρ, που στρατιωτικές πηγές λένε στην ΕΡΤ ότι έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στο μέτωπο.

Σημαντική και η παρουσία του Ρουμάνου προέδρου, ο οποίος θα προωθήσει το θέμα τις για τη διάνοιξη των διαδρομών μεταφοράς σιτηρών με σιδηρόδρομο μέσω Κωνστάντζας.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος