Στο «κάδρο» του πολέμου η Μολδαβία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου εκτός των συνόρων της Ουκρανίας και για τις νέες απειλές του Σεργκέι Λαβρόφ για υπαρκτό κίνδυνο να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας, μετά από σειρά επιθέσεων, οι αρχές αναβαθμίζουν στο «κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή και δείχνουν την Ουκρανία ως υπεύθυνη για τα χτυπήματα. Στις κατηγορίες της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ ήδη έχει εμπλακεί στον πόλεμο μέσω της αποστολής όπλων, η Δύση απαντά ότι θα κινεί γη και ουρανό για να στηρίξει το Κίεβο.

Η Μολδαβή πρόεδρος, Μάγια Σάντου, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για εμπλοκή της Μολδαβίας στον πόλεμο.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Στο «κάδρο» του πολέμου η Μολδαβία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Η Μάγια Σάντου δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το πρακτορείο RIA.

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», φέρεται να είπε ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, σύμφωνα με το TASS. «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας στην Υπερδνειστερία, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, μετά τη συνάντηση πάνω από 20 χωρών στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, με θέμα την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», είπε ο Όστιν.

Στο «κάδρο» του πολέμου η Μολδαβία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία
AP Photo/Michael Probst

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τρίτη. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτραπεί το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα. 

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ισοδυναμεί με εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

«O πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός και πραγματικός. Και δεν πρέπει να υποτιμάται» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένδειξη αδυναμίας θεωρεί τις απειλές του Ρώσου ομολόγου του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Στην Ευρώπη, βλέπουμε τη ρωσική επιθετικότητα ως άμεση απειλή στην ασφάλεια μας. Πρέπει αν διασφαλίσουμε ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα αποτελέσει στρατηγική αποτυχία» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κι ενώ ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι τα ΝΑΤΟϊκά όπλα αποτελούν νόμιμο στόχο για τον ρωσικό στρατό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Απελπισία στη Μαριούπολη

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Οι κάτοικοι δεν κρύβουν την απελπισία τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έχει «απελευθερωθεί» η πολιορκηθείσα Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία και ότι δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξέι Αρέστοβιτς.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε τηλεφωνικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανησυχία για την τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Το Κίεβο διέψευσε δηλώσεις της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες θα ίσχυε κατάπαυση πυρός τη Δευτέρα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων.

Ρωσικό σφυροκόπημα στα ανατολικά

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Υπάρχουν πληροφορίες για πτώση της πόλης Κρεμίνα στα χέρια των Ρώσων ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Ιζιούμ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και την Κραματόρσκ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Μπελγκορόντ, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά στην περιοχή, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτήρια στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η περιφερειακή διοίκηση ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τα κτήρια και μια τρίτη εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

Ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν ουκρανικούς στόχους με πυραύλους, αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού την περασμένη νύχτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 560 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 87 διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ πύραυλοι και πυρά πυροβολικού χτύπησαν ουκρανικούς στόχους, καταστρέφοντας πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM.

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας “Ντονμπάς” στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις χθεσινές εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

Εκρήξεις στην Υπερδνειστερία 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε ραδιοφωνικούς πομπούς στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, προκαλώντας ζημιές στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Πούτιν χτυπά τα ανατολικά, προσπαθεί να κερδίσει το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα και από την Αζοφική και να προχωρήσει στη συνέχεια στο συγκεκριμένο κομμάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας». Επλήγη ο πύργος του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Τη Δευτέρα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας στο Τιρασπόλ έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, αλλά ούτε από τη Ρωσία. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος