ΙΑΕA: Το επίπεδο ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ είναι «κανονικό»

Το Γαλλικό Πρακτορείο ακύρωσε τηλεγράφημα που φιλοξενούσε δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ είναι «μη κανονικό», με νέο τηλεγράφημα που λέει ότι είναι «κανονικό», αποδίδοντας το λάθος σε λανθασμένη μεταγραφή του “at normal” (μεταγράφηκε abnormal, μη κανονικό).

«Το επίπεδο ραδιενέργειας, θα έλεγα ότι είναι κανονικό. Υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της μετακίνησης του βαρέως εξοπλισμού που έφεραν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν. Το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Γκρόσι επισκεπτόμενος την περιοχή με ομάδα ειδικών.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αιχμαλωτίζοντας Ουκρανούς στρατιώτες και κρατώντας πολιτικό προσωπικό στην περιοχή.

Η κατοχή διήρκεσε μέχρι τα τέλη Μαρτίου και προκάλεσε παγκόσμιους φόβους για πυρηνικές διαρροές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια αφού έσκαψαν οχυρώσεις σε «πολλά σημεία» στην περιοχή και ανέμειξαν σύννεφα σκόνης με τα τεθωρακισμένα οχήματά τους.

Στις 26 Απριλίου 1986, μια ανεξέλεγκτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση κατέστρεψε τον αντιδραστήρα σε ένα ατύχημα που αρχικά συγκαλύφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει αμφισβητούμενος.

Τελικά, 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο, μια ζώνη αποκλεισμού που παραμένει ακατοίκητη, εκτός από ορισμένους ηλικιωμένους κατοίκους που επέστρεψαν παρά την επίσημη απαγόρευση.

Πηγή: με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος