Έκκληση Γκουτέρες σε Μόσχα και Κίεβο να εργαστούν από κοινού με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για να επιτραπεί το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως» τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανησυχία για την τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, εξάλλου, την «ανησυχία του από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος