Σεισμός στην Τουρκία: Δραματική η αύξηση των νεκρών – Αχτίδα ελπίδας στα χαλάσματα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη, για να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα αμέτρητα ισοπεδωμένα κτίρια σε Τουρκία και Συρία

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι.

Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296, ενώ διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη, για να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα αμέτρητα ισοπεδωμένα κτίρια. Το θαύμα της ζωής δίνει κουράγιο μέσα στην τραγωδία. Τα συνεργεία στην Αντιόχεια κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της ύστερα από 72 ώρες. Ανθρακωρύχος από το Ζονγκουλντάγκ μια 7χρονη στα ερείπια του σπιτιού της στο Αντιγιαμάν, ενώ τα αδέλφια Φουρκάν και Ντοουγκάν βγήκαν στην επιφάνεια από τα χαλάσματα του σπιτιού τους στη Μαλάτια 82 ώρες μετά. 71 ώρες άντεξε και ο 7χρονος Αχμέτ στο Αντιγιαμάν, ενώ ο 20 ημερών Κερέμ Αϊρτάς βρέθηκε σώος ύστερα από 60 ώρες στο Χατάϊ. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του. Στην Αντιόχεια βρέθηκε και η μικρή Ελένη Ιντιλιζάνογλου, μόλις 7 μηνών.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν κινητοποιηθεί πλέον και Τούρκοι στρατιώτες, με οθόνες σάρωσης με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τους όγκους ερειπίων.

Συγκίνηση για τους Έλληνες διασώστες

Υπό τραγικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση επιζώντων, στα ερείπια που άφησε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία. Οι Έλληνες διασώστες συγκινούν και δίνουν ελπίδα, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν δέκα ανθρώπους, τους πέντε ζωντανούς.

Από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες διασώστες αλλάζουν τομέα και επιχειρούν πλέον μεταξύ Χατάι και Αντιόχειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος η πρώτη και η δεύτερη ΕΜΑΚ θα αναλάβει νέο τομέα, ίσως τον πιο δύσκολο γιατί η ελληνική αποστολή θεωρείται η πιο αποτελεσματική.

Μετά και το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έφτασε χθες στην Τουρκία η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από 36 άνδρες, 8 διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία εκπαιδευμένα σκυλιά και από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος δεν απέκλεισε οι νεκροί να φτάσουν τους 50.000.

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν πάρει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, αλλά δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες την στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα.

Το κύμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Η Ελλάδα έχει στείλει τέσσερα αεροπλάνα με 130 τόνους τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές και κουβέρτες. Νωρίς το πρωί προσγειώθηκε στα Άδανα η πρώτη από τις πέντε πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια, από την Ελλάδα, την οποία συνόδευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Σας ευχαριστούμε πολύ», έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 80 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, κρεβάτια και  σκηνές.

Στην πληγωμένη Αντιόχεια η ΕΡΤ

Σεληνιακό τοπίο θυμίζουν οι περισσότερες περιοχές της Αντιόχειας, εκεί όπου βρέθηκε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης. Σκαπτικά μηχανήματα και συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους υλικών. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν να δουλεύουν οι μπουλντόζες οι ελπίδες φαίνεται ότι σβήνουν.

Παρ όλα αυτά, οι προσπάθειες για επιζώντες δεν έχουν σταματήσει, ενώ συγγενείς αγνοουμένων περιμένουν ένα τηλέφωνο, καθώς όπως υποστηρίζουν, πολλοί έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με δικούς τους μέσα από τα χαλάσματα.

Κάποιοι κατάφεραν να επιζήσουν, να βγουν εγκαίρως κατά τη διάρκεια του σεισμού. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άστεγοι, κοιτάζουν τα σωστικά συνεργεία τα οποία εργάζονται. Θέλουν να ελπίζουν για τους δικούς τους ανθρώπους, για τους γείτονές τους, για τους φίλους τους, για τους συγγενείς τους που πιθανά να ζούσαν μαζί.

Τα βράδια κόβουν ξύλα, συγκεντρώνονται όλοι μαζί, σφίγγουν τα χέρια μεταξύ τους και ελπίζουν για κάτι καλύτερο τις επόμενες ημέρες.

Αποστολή: Γιώργος Σιδέρης
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος