Συρία: 40χρονος βγήκε από τα συντρίμμια αλλά έχασε 30 συγγενείς του

Ένας άνθρωπος κατάφερε να βγει από το σπίτι του μετά τον σεισμό που έπληξε τη Συρία, αλλά η χαρά του χάθηκε όταν κατάλαβε ότι και οι 30 συγγενείς του έμειναν θαμμένοι κάτω από το κτήριο

Ο Μαλέκ Ιμπραήμ κατάφερε να βγει από το σπίτι του μετά τον σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αναπνεύσει με ανακούφιση. Ωστόσο, οι 30 συγγενείς του εξακολουθούσαν να αγνοούνται. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Ιμπραήμ έψαχνε επίμονα τα ερείπια με τα χέρια του, καθώς αναζητά τα μέλη της οικογένειάς του που θάφτηκαν όταν ο φονικός σεισμός της Δευτέρας έπληξε τόσο τη Συρία όσο και την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να ανασύρει 10 πτώματα, με τη βοήθεια των κατοίκων και των διασωστών στην Μπεσνάγια, ένα χωριό στα βορειοδυτικά, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο επλήγη σοβαρά από την καταστροφή. Ο θείος του, ο ξάδελφός του και οι οικογένειές τους παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

«Όλη η οικογένεια χάθηκε. Πρόκειται για πλήρη γενοκτονία», δήλωσε ο 40χρονος καλυμμένος με χώμα. Ο ίδιος, η σύζυγός του και τα παιδιά του κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το σπίτι τους στην πόλη Ιντλίμπ. Όμως, είπε ότι είχε ελάχιστες ελπίδες ότι κάποιο από τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του που είχαν καθηλωθεί από το κτίριο που κατέρρευσε στην Μπεσνάγια είχε επιβιώσει. «Κάθε φορά που ανασύρουμε ένα πτώμα, θυμάμαι τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί», είπε κλαίγοντας καθώς χρησιμοποιούσε μια τσάπα για να απομακρύνει ακόμα περισσότερα συντρίμμια.

Σωροί από συντρίμμια είναι τώρα διασκορπισμένοι σε ένα άλλοτε ήσυχο και ειδυλλιακό τοπίο διάσπαρτο με ελαιόδεντρα. «Συνηθίζαμε να διασκεδάζουμε και να αστειευόμαστε, αλλά όχι πια. Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ». Ο σεισμός σκότωσε περισσότερους από 11.700 ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.600 στην εμπόλεμη Συρία. Όταν ο σεισμός των 7,8 βαθμών χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Ιμπραήμ, η σύζυγός του και τα οκτώ παιδιά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Είχαν μετακομίσει εκεί από το νότιο τμήμα της επαρχίας μετά τη βία στον μακροχρόνιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος έχει σκοτώσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους από το 2011. Η οικογένεια του Ιμπραήμ έμεινε έξω στο δρόμο για ώρες υπό καταρρακτώδη βροχή, καθώς δεκάδες κτίρια γκρεμίστηκαν στο έδαφος. Μόλις άκουσε ότι το κτίριο της οικογένειάς του στην πόλη Μπεσνάγια είχε καταρρεύσει, έσπευσε να φτάσει 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) μακριά από την πόλη Ιντλίμπ.

Ένας καταδικασμένος λαός

«Σκάβουμε χωρίς ύπνο, ελπίζοντας ότι κάποιος μπορεί να είναι ζωντανός», είπε, αν και μέσα του ξέρει ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες. «Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω, μια τραγωδία», είπε, «Είμαστε ένας καταδικασμένος λαός με όλη τη σημασία της λέξης». Ο σεισμός ισοπέδωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Besnaya. Δεκάδες κάτοικοι, μαχητές και διασώστες συγκεντρώθηκαν στην κορυφή των ερειπίων, σκάβοντας μέσα στα χαλάσματα και φωνάζοντας για τυχόν επιζώντες από κάτω με την ελπίδα ότι κάποιος θα ανταποκριθεί.

Έκλαιγαν από χαρά όταν διέσωσαν έναν επιζώντα και παρηγόρησαν οικογένειες που περίμεναν με αγωνία νέα για παγιδευμένους συγγενείς. Περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιότερα, στο χωριό Ραμάντια, ο Αϊμάν Ντίρι έκλαιγε καθώς αναζητούσε τον αδελφό του και τα οκτώ ανίψια του στα ερείπια. Αφού έσκαβαν για ώρες, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του 12χρονου ανιψιού του. Ο Ντίρι ανέφερε ότι αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να είναι ζωντανός, ειδικά αφού κατάφερε να διασώσει άλλους παγιδευμένους κάτω από το κτίριο που κατέρρευσε με τη βοήθεια των διασωστών. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε για το καλύτερ, αν και μπορούμε να δούμε την κατάσταση του κτιρίου», είπε, ατενίζοντας τις ισοπεδωμένες τσιμεντένιες πλάκες. «Είθε ο Θεός να λυπηθεί τον αδελφό μου, είτε είναι ζωντανός είτε νεκρός».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος