Φωτιά στα μέτωπα του πολέμου στην Aνατ. Ουκρανία – Νέες επιθέσεις στο Κίεβο (video)

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται μια στασιμότητα στα μέτωπα, λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης. Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικό αποβατικό πλοίο ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ, κοντά στην πολιορκημένη Μαριούπολη, που η κατάληψή της είναι και ο μεγάλος στόχος της Μόσχας. Η κατάσταση παραμένει δραματική με τις μάχες να μην έχουν τέλος. Στο Κίεβο οι εκρήξεις και οι καταστροφές εντείνονται μέρα με την μέρα. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων στην ουκρανική πρωτεύουσα το βράδυ της Πέμπτης, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ  Ευτυχία Πενταράκη. Τρένο που αναχώρησε από το Κίεβο δέχθηκε πυρά, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με βαρύ πυροβολικό σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Βίσγκοροντ το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία. Ένα πολυώροφο κτήριο υπέστη ζημιές, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Περισσότεροι από 1.000 είναι οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Βόρεια της πρωτεύουσας, στην πόλη Τσερνίχιβ οι άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αφού μετά τον βομβαρδισμό γέφυρας έχουν αποκοπεί τελείως.

Το αδιάκοπο σφυροκόπημα συνεχίζεται και στη μαρτυρική Μαριούπολη, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, με τους κατοίκους να θάβουν τους νεκρούς τους στον δρόμο. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης και πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» υποστήριξε ότι έφτασε στη Μαριούπολη για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύσκολες στιγμές ζουν και οι κάτοικοι του Τσερνίχιβ, που έχουν μείνει χωρίς νερό, φαγητό και ηλεκτρικό. Έγιναν προσπάθειες για άνοιγμα νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ υπήρξαν και πάλι καταγγελίες ότι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδιζαν τους κατοίκους να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να φύγουν.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου.

Σε νέους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν επλήγη ταχυδρομείο από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τη ώρα που κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο κατεχόμενο από τον ρωσικό στρατό λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο Orsk και μία αποθήκη με πυρομαχικά και καύσιμα.

Βίντεο που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κιέβο, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να εκτιμά ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει θέσεις άμυνας, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτίθενται και ανακτούν εδάφη.

Ο ρωσικός στρατός, παρά την ισχύ του, βρίσκεται καθηλωμένος πέριξ των πόλεων που πολιορκεί ή υποχωρεί όπως συμβαίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ στις γραμμές του μετώπου τα τανκς βουλιάζουν και υπάρχουν μαρτυρίες από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι Ρώσοι στρατιώτες λιποτακτούν.

Ο βομβαρδισμός αμάχων και η ένταση των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων σε Οδησσό και άλλες πόλεις δεν δείχνουν να κάμπτουν το ηθικό των Ουκρανών, που με τη βοήθεια της Δύσης έχει τον σύγχρονο και αναγκαίο οπλισμό για να αντισταθεί.

Ρωσική επίθεση με 5 πυραύλους σημειώθηκε στα παράλια της Οδησσού την Πέμπτη, χωρίς όμως κανένας πύραυλος να βρει στόχο, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης.

Για δεύτερη ημέρα στη Λβίβ δεν ήχησαν οι σειρήνες, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη. Οι κάτοικοι φοβούνται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Ένα μήνα από την έναρξη του πολέμου, η Λβιβ έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των εκτοπισμένων. Στην πόλη φιλοξενούνται 230.000 άνθρωποι και 600 ορφανά παιδιά εκτοπισμένα από τις ανατολικές επαρχίες. Είκοσι χιλιάδες εθελοντές στελεχώνουν το δυναμικό που στέλνει τη βοήθεια σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Χιλιάδες άμαχοι με λίγα υπάρχοντα μαζί τους προσπαθούν να φύγουν για να σωθούν από την κόλαση του πολέμου. Περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους έχει δεχθεί η Πολωνία, όπως μετέδωσε από τα σύνορα η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη. Ενώ κάποιοι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες, οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Σε μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός άντεξε έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι σχεδίαζε ο εχθρός και ζητεί από όλους να βγουν στις πλατείες και να σταματήσουν τη Μόσχα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε επίσης: 

Στην αντεπίθεση περνούν οι ουκρανικές δυνάμεις – Ελπίδες για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος