Reuters: Προς χαλάρωση από Τετάρτη οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού στην Κίνα – Έρχονται 10 νέα μέτρα

Array

Η Κίνα ενδέχεται να ανακοινώσει 10 νέα μέτρα χαλάρωσης COVID-19 από την Τετάρτη (7/12), δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές, συμπληρώνοντας τα 20 που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο και ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων.

Τα νέα μέτρα, κατά το πρακτορείο, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή είτε αμέσως είτε από τον Ιανουάριο.

Εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο η Κίνα θα υποβιβάσει την διαχείριση του κορονοϊού στην κατηγορία Β από την κατηγορία Α όπου είναι τώρα, επιτρέποντας την ουσιαστική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο κορονοϊό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσει.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Sun Chunlan δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «μια νέα κατάσταση» καθώς η παθογένεια της Όμικρον εξασθενεί, και έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αναγνώρισε δημοσίως ότι η ικανότητα της νέας παραλλαγής να προκαλεί ασθένειες έχει εξασθενήσει.

Τρία χρόνια μετά την πανδημία, αυτά τα μέτρα μηδενικής ανοχής της Κίνας, από τα κλειστά σύνορα έως τα συχνά lockdown, έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος έχει αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό να «ζει» με τον ιό.

Αν και η ίδια η ασθένεια έχει ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 υποβιβαστεί στην κατηγορία Β, τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής της έχουν παραμείνει στην κατηγορία Α, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές τα σκληρότερα δυνατά μέτρα περιορισμών.

Η αυστηρή προσέγγιση έχει πλήξει σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ασκήσει ψυχική πίεση σε εκατοντάδες εκατομμύρια και τον περασμένο μήνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Παρόλο που οι διαμαρτυρίες υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας σε μεγάλες πόλεις, οι περιφερειακές αρχές έχουν περιορίσει τα lockdown, τους κανόνες καραντίνας και τις απαιτήσεις δοκιμών σε διάφορους βαθμούς.

Επιπλέον το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει μια πανεθνική χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ, επιτρέποντας σε ορισμένα θετικά κρούσματα και στενές επαφές να απομονωθούν στο σπίτι αντί για τις δομές καραντίνας, είπαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Η κατηγορία Α καλύπτει ασθένειες όπως η βουβωνική πανώλη και η χολέρα, ενώ η κατηγορία Β περιλαμβάνει τον κορονοϊό, το AIDS και τον άνθρακα , ενώ ασθένειες όπως η γρίπη, η λέπρα και η παρωτίτιδα τοποθετούνται στην κατηγορία Γ.

Όμως πάνω από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ασυμπτωματικά και ήπια, με λίγους θανάτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμμονή στη στρατηγική της κατηγορίας Α δεν συνάδει με την επιστήμη, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai, επικαλούμενο έναν άγνωστο εμπειρογνώμονα.

Μείωση κρουσμάτων για 7η ημέρα 

Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, μείωση των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, κάνοντας λόγο για 30.014 μολύνσεις, 4.318 με συμπτώματα της COVID-19 και 25.696 ασυμπτωματικά, που καταμετρούν χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους βρίσκεται στους 5.235 νεκρούς επί συνόλου 340.483 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος