Χαλαρώνει τα μέτρα η Κίνα – Το πρώτο σχόλιο του Σι Τζινπίνγκ για τις διαδηλώσεις

Στη χαλάρωση των σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊου προχωρά η Κίνα, ενώ ο πρόεδρος Σι, υποχρεώθηκε υπό την πίεση της αντίδρασης των πολιτών να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.

Mετά το κύμα διαδηλώσεων οι Αρχές δείχνουν να χαλαρώνουν τα μέτρα ενώ το Κινέζος πρόεδρος έκανε και το πρώτο σχόλιο για τις μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα.

«Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο CNN ότι ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι διαδηλωτές ήταν κυρίως φοιτητές αγανακτισμένοι έπειτα από χρόνια πανδημίας».

Χαλαρώνει τα μέτρα η Κίνα – Το πρώτο σχόλιο του Σι Τζινπίνγκ για τις διαδηλώσεις
(AP Photo/Ng Han Guan)

Απομακρύνονται θάλαμοι διενέργειας rapid test

Ως μια πρώτη νίκη των διαδηλωτών μπορεί να καταγραφεί το ότι γερανός απομάκρυνε έναν από τους θαλάμους όπου γίνονταν τεστ κορονοϊού στο Πεκίνο.

Στη Γουχάν, εκεί που άρχισαν όλα, την Παρασκευή εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν να ρίξουν μεταλλικά φράγματα που είχαν στήσει οι αρχές. Υπό την πίεση αυτή από το πρωί του Σαββάτου η μία μετά την άλλη κινεζικές πόλεις προχωρούν σε μια σιωπηλή μικρή χαλάρωση των περιορισμών. Επισήμως η αιτιολόγηση είναι πως το στέλεχος όμικρον προκαλεί πολύ λιγότερες θανατηφόρες λοιμώξεις.

Και στην επαρχία της Σιντζιάνγκ, όπου ο θάνατος δέκα ατόμων σε πολυκατοικία στην Ουρούμτσι οδήγησε στις οργισμένες διαδηλώσεις, επιχειρήσεις αρχίζουν να έχουν πελάτες ξανά ενώ μειώνονται οι ελλείψεις αγαθών.

Παρά την περιορισμένη αλλαγή πολιτικής οι εικόνες των αρχών που έπαιρναν με τη βία ανθρώπους για να τους βάλουν σε καραντίνα στοιχειώνουν τους κινέζους, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε ύψη ρεκόρ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη | ΕΡΤ

Δείτε επίσης: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος