«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη

Ο καύσωνας που πλήττει εδώ και πολλές ημέρες τη νότια και δυτική Ευρώπη, με ακραίες θερμοκρασίες και δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές στην Ισπανία και κοντά στο Βερολίνο, κινείται προς την ανατολική Γαλλία και την Ελβετία.

Γερμανία

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη
(AP Photo/Markus Schreiber)

Στη βόρεια Γερμανία, τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει όμως η υπόλοιπη χώρα «εξακολουθεί να ιδρώνει», σύμφωνα με τη δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία DWD. Το Σάββατο οι μέγιστες θερμοκρασίες, μεταξύ 30-37 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκαν στους σταθμούς του Βαχόιζελ-Κίρλαχ. Σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα δείξει «μεταξύ 30-38°C».

Λόγω του καύσωνα, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Βρανδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα της κωμόπολης Τροϊενμπρίτσεν εκκενώθηκαν σήμερα – αυτό σημαίνει ότι περίπου 700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, όπως είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Πότσδαμ-Μίτελμαρκ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης γύρω από την κοινότητα.

Γαλλία

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Στο Παρίσι, η θερμοκρασία έπεσε απότομα στους 16 βαθμούς το πρωί, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Όμως οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 34-38 βαθμούς στα κεντρικά και τα ανατολικά της χώρας, ενδεχομένως και τους 39°C στην Αλσατία.

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη
(AP Photo/Paul White)

55 βαθμοί Κελσίου στα θερμοκήπια

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο επεισόδιο καύσωνα, ένα ισχυρό επεισόδιο που διαρκεί λίγο περισσότερο από το προβλεπόμενο», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν σε επίσκεψή της σε οίκο ευγηρίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και πρόσθεσε «το νοσοκομείο έχει προφανώς κορεστεί, αλλά ανταποκρίνεται στις ανάγκες».

Οι δημόσιες αρχές επαγρυπνούν ιδιαιτέρως εδώ και περίπου μια εικοσαετία, αφού άντλησαν τα διδάγματα από τον ιστορικό καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων στη Γαλλία, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι άστεγοι διατρέχουν επίσης κίνδυνο αφυδάτωσης. Στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ο Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει μαραθώνιους για να τους διανείμει δροσερό νερό. “Η θνησιμότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι από ό,τι είναι τον χειμώνα”, σημείωσε ένας εθελοντής, ο 67χρονος Ιγκ Ζιγκλέρ.

Οι αγρότες παράλληλα αναγκάζονται να προσαρμοστούν. «Δουλεύω από το χάραμα ως τις 11:30 και μετά μπορώ να δουλέψω το βράδυ, προτού πέσει η νύχτα», επισήμανε ο 64χρονος Ντανιέλ Τοφαλονί, καλλιεργητής κοντά στην Ελν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στα θερμοκήπια τομάτας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ σε αρκετά διαμερίσματα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς κρίνεται «πολύ σοβαρός», με μια αύξηση των πυρκαγιών στις καλλιέργειες στα χωράφια.

Ισπανία 

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες να αγωνίζονται για την κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το ψυχαγωγικό πάρκο Πούι ντου Φου στην κεντρική Ισπανία εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς κοντά σε αυτό.

Η πιο καταστροφική φωτιά στη χώρα έκαψε σχεδόν 90.000 στρέμματα στην Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στη βορειοδυτική Ισπανία, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καστίλης-Λεόν.

Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της ορεινής αυτής ζώνης κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Στην βoρειοανατολική Ισπανία, εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται παράλληλα να θέσουν υπό έλεγχο άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία κατά την “πιο περίπλοκη ημέρα από άποψη καιρού”, σύμφωνα με τους ίδιους.

Πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα κατέστρεψε περίπου 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με τις αρχές. Στην γειτονική περιοχή της Αραγονίας, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν στον δήμο Νονάσπε, σύμφωνα με την νομαρχία.

Ελβετία

Στη γειτονική Ελβετία η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται να σημειωθεί σήμερα. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη τα θερμόμετρα έδειχναν 35 βαθμούς. Το Νεσατέλ, στη δυτική Ελβετία, έσπασε το ρεκόρ ζέστης για την εποχή, με 34,7 βαθμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2019 και ήταν 34,1°C.

Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα πέσει ελαφρά αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Ιταλία

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές – Μίνι καύσωνας στην Ελλάδα με 39άρια Τετάρτη και Πέμπτη
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας ρεκόρ που απειλεί τις σοδειές και ήδη διανέμεται με το δελτίο το νερό σε αρκετές πόλεις της Κοιλάδας του Πάδου. Η περιοχή αυτή, με σημαντικές καλλιέργειες, αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για “δράση τώρα” κατά της ξηρασίας και της ερημοποίησης προκειμένου να αποφευχθούν “ανθρώπινες καταστροφές”.

Καιρός: Έρχεται μίνι καύσωνας με 39άρια Τετάρτη με Πέμπτη

Ο καύσωνας έρχεται και στην χώρα μας το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης – με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου τοπικά.

Από αύριο Τρίτη (22/6) αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι θα βιώσουμε τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς με το θερμόμετρο να «χτυπά» 40άρια στα ηπειρωτικά.

Η εξέλιξη του καιρού όλη την εβδομάδα

Ο καιρός σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 20-06-2022

Πρόσκαιρες νεφώσεις αρχικά στα νοτιοδυτικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με μικρή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και κατά τόπους τους 32 βαθμούς και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση μετά το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα νότια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 21-06-2022
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια 6 και βαθμιαία στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 36, ενώ στη Θεσσαλία τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 22-06-2022
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη 23-06-2022
Στη Μακεδονία, τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 39 και στη Θεσσαλία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 24-06-2022
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ανατολικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και βαθμιαία στο κεντρικό – νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός το Σάββατο 25-06-2022
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό – νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα νότιοι έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πριν από λίγο η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για καύσωνα στη χώρα μας με την θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος