Ισπανία – Γαλλία: «Ακραίες θερμοκρασίες» καύσωνα ενώ επισήμως το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Ιουνίου

Με προειδοποιήσεις ότι η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου στα νότια, ιδιαίτερα στις πόλεις της Κόρδοβα ή της Σεβίλλης, το καλοκαίρι της Ισπανίας ξεκινά μεταξύ 20 και 40 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια και μάλιστα είναι η πρώτη φορά από το 1981 που καύσωνας φτάνει τόσο νωρίς. Την ίδια ώρα η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο καύσωνας θα πλήξει τις νότιες περιοχές από το βράδυ της Τρίτης, επιδεινώνοντας την ξηρασία που ήδη απειλεί τη συγκομιδή, προκαλεί προβλήματα υδροδότησης και εντείνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

«Ακραίες θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας»

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aemet, καθώς η Γη έχει ήδη «υπερθερμανθεί»  κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, η Ισπανία γνώρισε τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους τελευταίους 10 μήνες, με τον θερμότερο Μάιο εδώ κι έναν αιώνα να συνοδεύεται από θερμοκρασία τρεις βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet,  οι καύσωνες που ξέσπασαν Ιούνιο μήνα είναι μόλις 10 από το 1975, πέντε από αυτούς από το 2011 και μετά., ενώ τον περασμένο Αύγουστο η θερμοκρασία άγγίζε τους 47,4 βαθμούς Κελσίου στη νότια πόλη Μοντόρο.

Ο καύσωνας της Ιβηρικής είναι αποτέλεσμα του αντικυκλώνα Alex και μιας μάζας πολύ ζεστού αέρα από τη βόρεια Αφρική, λένε και οι Γάλλοι μετεωρολόγοι που αναμένουν θερμοκρασίες από 38 -40 βαθμούς Κελσίου  «εξαιρετικά νωρίς» για την εποχή.

Περιορισμοί χρήσης νερού έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε 35 διαμερίσματα – περίπου το ένα τρίτο της Γαλλίας- και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προτρέπουν τους αγρότες, τα εργοστάσια και τους παρόχους δημόσιων υπηρεσιών να επιδείξουν «συγκράτηση» για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάντληση των υδροφόρων σταθμών.

Οι Γάλλοι ειδικοί συμφωνούν ότι η δεκαετία από το 2011 έως το 2020 ήταν η θερμότερη, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν καταγραφεί μόνο 14 εξαιρετικά κρύες μέρες, σε σύγκριση με 146 εξαιρετικά ακραία ζεστές.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος