Προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία. Πυραυλικές επιθέσεις σε εμπορικό κέντρο και σε μία αποθήκη στην Οδησσό εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ σφυροκοπείται ανελέητα το εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες άμαχοι. Στο Φιδονήσι, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το σκάφος που χρησιμοποιούσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τους εορτασμούς του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για την επισιτιστική κρίση που απειλεί τον πλανήτη, ενώ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος οδηγήθηκε σε καταφύγιο κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τη Δευτέρα, επισήμανε ότι σημαντικές προμήθειες τροφίμων, κυρίως σιτηρών, έχουν αποκλειστεί λόγω του πολέμου.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς και στην Υπερδνειστερία», είπε η Άβριλ Χέινς.

Στην Οδησσό, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν όταν επλήγησαν ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων και πυροβολικού, διεξάγουν «επιχειρήσεις καταιγίδας» στο Αζοφστάλ, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τραυματιών, σύμφωνα με την Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργό. Περίπου 100 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Πάβλο Κιριλένκο.

Μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να αναφέρει πως η Ρωσία συγκροτεί δυνάμεις στα σύνορα για να αποτρέψουν αντεπίθεση στο Χάρκοβο.

Και στην Ιζιούμ οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακόψουν την προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων. Στην πόλη αυτή βρέθηκαν νεκροί 44 άμαχοι στα ερείπια  πενταώροφου κτηρίου που καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Ο ίδιος – μέσω Telegram – έκανε λόγο για «άλλο ένα φρικτό έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού».

Χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, Ματίλντα Μπόνερ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου είναι 3.381.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου κατήγγειλε ότι η Μόσχα εκτοπίζει πολίτες της Ουκρανίας, παρά τη θέλησή τους.

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία. Και πάλι, ασυνείδητο, όχι η συμπεριφορά μιας υπεύθυνης δύναμης, σίγουρα μια άλλη ένδειξη ότι αυτός (ο Βλαντιμίρ Πούτιν) απλώς δεν θα αποδεχτεί και δεν θα σεβαστεί την ουκρανική κυριαρχία και ότι αυτοί (oι Ουκρανοί) είναι πολίτες άλλου έθνους» είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκσυζήτησαν τηλεφωνικά την Τρίτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκύψει από τον πόλεμο και απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, σε διάγγελμά του, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δράσει κατά του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια, όπως της Οδησσού.

«Χωρίς τις δικές μας εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεκάδες χώρες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου βρίσκονται ήδη στο χείλος της επισιτιστικής κρίσης. Και με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση, ειλικρινά, μπορεί να γίνει τρομερή» προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ
AP Photo/Nariman El-Mofty

Η Ουκρανία και η ΕΕ συζήτησαν σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τον αποκλεισμό από τη Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ανάγκασε τους εξαγωγείς σιτηρών να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του φορτίου τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης «από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ
AP Photo/Emilio Morenatti

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν το 28,9% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, σύμφωνα με την JP Morgan, και το 60% των παγκόσμιων προμηθειών ηλιελαίου, που αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είπε η S&P Global.

Η Ουκρανία εξήγαγε 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικής παραγωγής το μήνα μέσω των λιμανιών της –12% του παγκόσμιου σιταριού, 15% του καλαμποκιού και 50% του ηλιελαίου της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως η ρωσική εισβολή έχει ακρωτηριάσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας, με τη Ρωσία να καταστρέφει τις υποδομές μεταφορών και να αποκλείει την Οδησσό, το κύριο λιμάνι για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Στο λιμάνι της Οδησσού, είδα σιλό γεμάτα σιτηρά, σιτάρι και καλαμπόκι έτοιμα για εξαγωγή», είπε ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας: «Αυτή η εξαιρετικά αναγκαία τροφή έχει αποκλειστεί λόγω του ρωσικού πολέμου και του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που προκαλεί δραματικές συνέπειες για τις ευάλωτες χώρες. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση».

Ο αποκλεισμός από τη Ρωσία κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας συνεπάγεται ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ουκρανίας.

Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο Κίεβο, τη Μπούκα και στο Ιρπίν – Συνάντηση με Ζελένσκι

Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιούν η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ολλανδός ομόλογός της Βόπκε Χούκστρα και ειδικότερα στο Κίεβο και στιις πόλεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, θέατρα σφαγών αμάχων κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής τους τον Μάρτιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

«Ουισαστική η συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα. Η υποστήριξη εκ μέρους των χωρών σας είναι σημαντική και πολύτιμη για εμάς. Ευχαριστώ που σήμερα είστε δίπλα μας και αλληλέγγυοι με τον ουκρανικό λαό», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως με τέτοια υποστήριξη η Ουκρανία θα νικήσει.

«Νομίζω, ότι με τις κοινές μας προσπάθειες θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Να νικήσουμε σημαίνει επιστροφή στην Ουκρανία όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μας στο έδαφος μας» , επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε το πρωί την επίσκεψή της από την Μπούκα όπου συναντήθηκε με κατοίκους της πόλης και επισκέφθηκε ομαδικούς τάφους.

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ
AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter ότι έφθασε στο Κίεβο για συναντήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση και την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Το tweet του συνοδευόταν από φωτογραφίες του στους δρόμους του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, επίσης θέατρο σφαγών αμάχων κατά την διάρκεια του τον Μάρτιο.

«Τα βομβαρδισμένα σπίτια και κτήρια δείχνουν τις συνέπειες του πολέμου στην ζωή των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που ζουν εδώ», πρόσθεσε ο Βόπκε Χούκστρα.

Ο  ίδιος υπενθύμισε ότι η Ολλανδία συμβάλλει στο έργο της ταυτοποίησης των υπευθύνων των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της ρωσικής κατοχής της περιφέρειας αυτής του Κιέβου τον Μάρτιο, κυρίως με οικονομική συμβολή στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη χάρις στην ανάπτυξη ομάδας εγκληματολογικών ερευνών.

Κίεβο: Σημείο καμπής η πιο σκληρή στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας

Η Ουκρανία καλωσόρισε ως «ιστορικό σημείο καμπής» την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο, υποστηρίζοντας το ουκρανικό αίτημα για ένταξη ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους ύστερα από διαφωνίες για θέματα όπως οι προμήθειες όπλων και οι κυρώσεις. Η Γερμανία στηρίζει ένα εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και η Μπέρμποκ είπε πως έχει σκοπό να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στο μηδέν, προσθέτοντας: «και αυτό θα μείνει έτσι για πάντα».

Ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι ανοίγει και πάλι η γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο, σε μια συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης μετά την απομάκρυνση των διπλωματών της από την Ουκρανία.

Η Μπέρμποκ, μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα παράσχουν 12 οβιδοβόλα στην Ουκρανία και πως η εκπαίδευση για τη χρήση τους θα ξεκινήσει αμέσως.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανησυχεί πως το αδιέξοδο του Πούτιν οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Βλαντίμιρ Πούιτν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο, προσθέτοντας πως ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει γι’ αυτό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Κάθε μέρα οι Ουκρανοί αγωνίζονται και πληρώνουν με τη ζωή τους, και πολεμούν ενάντια στις φρικαλεότητες, τις οποίες διαπράττουν οι Ρώσοι. Και το κόστος αυτού του αγώνα δεν είναι μικρό, αλλά η υποχώρηση στην (ρωσική) επιθετικότητα θα στοιχίσει περισσότερο» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος