Πούτιν προς Σοϊγκού: Ο ρωσικός στρατός να συνεχίσει τον πόλεμο – Διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία στο Λουγκάνο

Μετά την κατάληψη από τη Ρωσία όλης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα που πήραν μέρος στη μάχη της Λισιτσάνσκ και είπε ότι θα πρέπει να ξεκουραστούν, μιλώντας σε απευθείας μετάδοση στη ρωσική τηλεόραση. Ωστόσο, απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κάλεσε όλο τον υπόλοιπο ρωσικό στρατό να συνεχίσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου την παρακολούθηση σε 24ωρη βάση για να εντοπίζει πυρηνικές δοκιμές από νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τη Δευτέρα, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μήνυμά του, υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί θα ανακαταλάβουν τη Λισιτσάνσκ, ενώ το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία εστιάζει τώρα στην άλλη περιφέρεια του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ, όπου οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί.

Εν τω μεταξύ, έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ άσκησαν δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που πολέμησαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η θανατική ποινή τους επιβλήθηκε για μισθοφορική δράση σε αυτή την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας, που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών από το 2014.

Στο Λουγκάνο της Ελβετίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας μια μεγάλη διάσκεψη διεθνών ηγετών και οργανισμών, όπου συζητείται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», τόνισε ο Β. Ζελένσκι, στην ομιλία του που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου και πολλών διεθνών θεσμών, κατά την έναρξη της διάσκεψης στο Λουγκάνο.

Σχεδόν χίλιοι αξιωματούχοι από συμμάχους της Ουκρανίας, διεθνείς θεσμούς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων από το Κίεβο συμμετέχουν στη διάσκεψη που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Ο Ντένις Σμίγκαλ σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται 750 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο ανάκαμψης. Ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί άμεσες ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές από τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία ξεκίνησε παρακολούθηση σε 24ωρη βάση για τον εντοπισμό πυρηνικών εκρήξεων

Η Ρωσία άρχισε την παρακολούθηση σε 24ωρη βάση για να εντοπίζει πυρηνικές δοκιμές από νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Από 1ης Ιουλίου του 2022, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, οι εναλλασσόμενες βάρδιες του Κύριου Κέντρου Γεωπολιτικής Παρακολούθησης, θα λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το κέντρο το οποίο εγκαινιάσθηκε την 1η Ιουνίου, είναι επιφορτισμένο με την ταυτοποίηση των «γεωφυσικών διαταραχών» που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις καθώς και πυρηνικές εκρήξεις, μεταδίδει το Interfax.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν γίνει εξαιρετικά τεταμένες, με τους πολιτικούς τόσο στην Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες να μιλούν δημόσια για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε ύψιστη ετοιμότητα, επικαλούμενος τις επιθετικές, όπως τις είχε αποκαλέσει, ανακοινώσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το επίσημο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν αυτά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιηθούν εναντίον της, ή αν η Ρωσία ως κράτος αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος