Ουκρανία: Έπεσε το τελευταίο οχυρό στο Λουγκάνσκ- Ισχυρό πλήγμα με ρουκέτες στο Σλοβιάνσκ

Τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν ρωσόφωνοι αυτονομιστές, ύστερα από 4 και πλέον μήνες πολέμου. Η κατάληψη της πόλης δίνει στις ρωσικές δυνάμεις και τον έλεγχο της επαρχίας Λουγκάνσκ, η οποία έχει ανακηρυχτεί μονομερώς ως ανεξάρτητη από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Λισιτσάνσκ στο Ντονμπάς, όμως δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής, χάρη στην τακτική του στρατού και τα νέα, βελτιωμένα όπλα που θα παραλάβει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Λισιτσάνσκ, ανακοίνωσε νωρίτερα η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.  «Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο Σλοβιάνσκ, σφοδρή επίθεση με ρουκέτες προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που συγκλόνισαν την πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Ουκρανία: Έπεσε το τελευταίο οχυρό στο Λουγκάνσκ- Ισχυρό πλήγμα με ρουκέτες στο Σλοβιάνσκ
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Σφοδρές μάχες μαίνονται στη Λισιτσάνσκ, το τελευταίο οχυρό των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές του τάγματος του Τσετσένου Αχμάντ Καντίροφ ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

««Η πόλη (Λισιτσάνκ) είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας, επιχείρηση εκκαθάρισης βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε ο Ζαμίντ Τσαλάεφ του τάγματος Αχμάντ Καντίροφ.

Το Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ρωσικούς πολλαπλούς εκτοξευτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Η επίθεση αυτή ήταν η χειρότερη πρόσφατα στην πόλη και προκάλεσε περίπου 15 πυρκαγιές.  Το Σλοβιάνσκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, την οποία προσπαθεί να καταλάβει η Ρωσία όπως έγραψε στο Telegram, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Λιάχ.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστιούν.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της περιοχής Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 39 σπίτια, ενώ ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. Και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τις αρχές στο Κίεβο.

Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσική στρατιωτική βάση στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εν όψει της συνόδου περίπου 40 δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο τη Δευτέρα.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο πόλεμος συνεχίζεται, κλιμακώνεται σε ορισμένες περιοχές και μην το ξεχνάτε» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατηγόρησε το Κίεβο για πυραυλικές επιθέσεις.

«Μας προκαλούν. Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας» δήλωσε ο Λουκασένκο το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά θα πολεμήσει εάν γίνει εισβολή στο έδαφός της.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος