Πολεμικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς – Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη

Πενήντα ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν διαφαίνεται προοπτική να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη τραγωδία και αγριότητα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις εντοπίζονται τώρα στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το λιμάνι της Μαριούπολης, όμως ο δήμαρχος της πόλης διαψεύδει την πληροφορία. Πυραυλικό χτύπημα δέχθηκε το εμβληματικό ρωσικό καταδρομικό «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ενώ τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.

Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που, ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος, να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο ανατολικό Ντονέτσκ.

Η Μαριούπολη «ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανική πόλη», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης στη νότια Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες. Χαρακτήρισε ψευδείς ειδήσεις τις ρωσικές πληροφορίες ότι το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταληφθεί και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πολεμιστές έχουν παραδοθεί.

Την Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας, εξακολουθούν να υπερασπίζονται το τάγμα Αζόφ και πεζοναύτες, τόνισε ο δήμαρχός της, ο οποίος δεν βρίσκεται στην πόλη αλλά λέγεται ότι παραμένει στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές επί εβδομάδες. Μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί και οι συνθήκες διαβίωσης για τους εναπομείναντες κατοίκους της είναι καταστροφικές.

Στο Χάρκοβο, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινιεγκούμποφ. Κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων πόλεων να απομακρυνθούν από αυτές, προειδοποιώντας ότι αναμένεται να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και την Ζαπορίζια στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ανέφερε νωρίτερα το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Θρίλερ με την τύχη της ρωσικής ναυαρχίδας «Moskva»

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση του καταδρομικού «Moskva», του κυριότερου πυραυλοφόρου καταδρομικού και ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο- σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- υπέστη σοβαρές ζημιές όταν επλήη από ουκρανικό πύραυλο κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ωστόσο δεν έχει ακόμα βυθιστεί. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πυραυλόφορο καταδρομικό «Moskva» εκκενώθηκε αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune, πληροφορία που ωστόσο μένει ανεπιβεβαίωτη.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, το πλοίο άρχισε να βυθίζεται μετά το πλήγμα που δέχθηκε.  Διαψεύδουν οι Ρώσοι, αναφέροντας ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και το πλοίο θα ρυμουλκηθεί πίσω στο λιμάνι.

Το «Moskva» είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι το δεύτερο πλοίο, που υποστηρίζουν οι Ουκρανοί ότι κατέστρεψαν μετά το αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, Saratov, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία 

Την ώρα που ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα καθοριστική φάση με τις ρωσικές δυνάμεις να επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και τη Μόσχα να απειλεί ότι θα χτυπήσει κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Κι ενώ η Μόσχα διαμηνύει ότι όλα τα οχήματα, που μεταφέρουν αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά όπλα στην Ουκρανία, αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν τέτοιου τύπου οπλικά συστήματα υψηλής ισχύος στους Ουκρανούς. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα ότι αυτός ο εξοπλισμός μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Προειδοποίηση της Ρωσίας για πυρηνικά στη Βαλτική 

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική- η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει» είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία διαθέτει ήδη όπλα στην περιοχή της Βαλτικής, ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν πάντα στο Καλίνινγκραντ. Η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν αυτό» σημείωσε ο Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου από την Ευρώπη να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

«Χρειαζόμαστε το πετρελαϊκό εμπάργκο και την ξεκάθαρη βούληση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια. Η Ε.Ε πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή» τόνισε ο Ζελένσκι.

Πάνω από 100 σοροί θυμάτων στη Σούμι

Στη Σούμι, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον 100 νεκροί με σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. «Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Σιβίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος