Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά στη Βαλτική εάν ενταχθούν Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Βαλτική απειλεί η Μόσχα εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.

Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» προειδοποίησε ο Γκρουτσκό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις του σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ προέβη στα σχόλια αυτά αφού ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της  και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία διαθέτει ήδη όπλα στην περιοχή της Βαλτικής, ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν πάντα στο Καλίνινγκραντ. Η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν αυτό» σημείωσε ο Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος