Τέξας: Ο δράστης προειδοποίησε – «Πυροβόλησα τη γιαγιά, πάω να ανοίξω πυρ σε δημοτικό»

Ανείπωτος θρήνος για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν στο Τέξας. Δεκαεννιά μαθητές, ηλικίας από 7 έως 10 ετών, και δύο δασκάλες βρήκαν τραγικό θάνατο όταν 18χρονος μπήκε στην τάξη και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα. Ο μακελάρης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποκαλύπτουν τα κίνητρά του.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας, ο νεαρός άνδρας είχε ανακοινώσει στο Facebook 15 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς ότι επρόκειτο να κάνει αυτή την επίθεση. Επίσης ο 18χρονος ανέφερε σε άλλες δυο αναρτήσεις στα social media, ότι θα πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι πυροβόλησε τη γιαγιά του.

«Το τρίτο μήνυμα, χωρίς αμφιβολία λιγότερο από 15 λεπτά πριν φθάσει στο σχολείο, έγραφε: “Θα πάω ν’ ανοίξω πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο” του Τέξας» διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για το τραγικό γεγονός ο δράστης χρησιμοποίησε τουφέκι εφόδου, ένα εξαιρετικά θανατηφόρο όπλο ενώ ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες προειδοποιήσεις στις αναρτήσεις του στο Facebook. Ακόμα έγινε γνωστό ότι αξιωματικός της συνοριακής περιπολίας πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη του μακελειού μέσα σε μια τάξη του σχολείου. Δεν υπήρχε γνωστό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας για τον ένοπλο, ούτε φαίνεται να είχε ποινικό μητρώο, δήλωσε ακόμα ο κυβερνήτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οπτικό υλικό δείχνει τη στιγμή που ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κρατώντας τουφέκι και περίστροφο, εισβάλλει στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Γιουβάλντε του Τέξας, σκορπίζοντας τον θάνατο.

«Θα πεθάνετε όλοι», φέρεται να είπε ο μακελάρης στους μαθητές της τέταρτης δημοτικού, πριν αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως. Η δεκάχρονη Αμερί Τζο Γκαρσία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την ώρα που καλούσε την άμεση δράση. Όπως και αυτοί οι συμμαθητές της. Ήταν όλοι στην ίδια τάξη.

Γονείς έσπευσαν εναγωνίως στο σχολείο. Για κάποιους η ελπίδα χάθηκε. Ο πόνος τους δυσβάσταχτος όταν τους ενημέρωσαν ότι για να αναγνωριστούν τα θύματα έπρεπε να δώσουν δείγμα dna….

Τέξας: Ο δράστης προειδοποίησε – «Πυροβόλησα τη γιαγιά, πάω να ανοίξω πυρ σε δημοτικό»
AP Photo/Dario Lopez-Mills

Λίγες ώρες, πριν τη φονική επίθεση, ο 18χρονος είχε στείλει το ανατριχιαστικό μήνυμα «θα το κάνω» σε φίλη του, ενώ πυροβόλησε την γιαγιά του έπειτα από διαπληκτισμό, η οποία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα μοναχικό έφηβο με δύσκολη οικογενειακή ζωή, που δεχόταν bullying επειδή τραύλιζε και παράτησε το σχολείο. Είχε βίαια ξεσπάσματα, λένε, ενώ πρόσφατα αγόρασε δύο τουφέκια για τα 18α γενέθλιά του.

Τέξας: Ο δράστης προειδοποίησε – «Πυροβόλησα τη γιαγιά, πάω να ανοίξω πυρ σε δημοτικό»

Πένθος και οδύνη στις ΗΠΑ – Μάστιγα η οπλοκατοχή

Για εξαιρετικά βαρύ το κλίμα στην Αμερική μίλησε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, παρόλο που, όπως είπε, έχουν μεσολαβήσει χιλιάδες ένοπλες επιθέσεις σε κάθε γωνία της χώρας. Όπως ανέφερε «οι πάντες σήμερα είναι παγωμένοι στις ΗΠΑ, σε όλα τα σχολεία υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία, πολλοί γονείς κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι, οι σημαίες κυματίζουν παντού μεσίστιες, πολλοί λένε ότι ζούμε τον δικό μας καθημερινό πόλεμο, όμως οι μισοί Αμερικανοί, δεν θέλουν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στο θέμα της οπλοκατοχής. Ενδεικτικό του νοσηρού κλίματος είναι ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός, είχε πει το 2015 πως ντρέπεται που η πολιτεία του έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις όπλων στην χώρα και είχε καλέσει τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα, για να πιάσουν την πρωτιά».

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η Αμερική που σήμερα θρηνεί είναι η ίδια Αμερική, που θα αποτρέψει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αλλαγή. Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, στην Αμερική ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης των όπλων, αυτό στο οποίο αντιτίθενται οι ίδιοι Αμερικανοί που σήμερα πενθούν είναι η λήψη μέτρων, για να ελέγχονται καλύτερα αυτοί που τα αγοράζουν. Η χώρα λοιπόν στην οποία κάνουν κουμάντο τα λόμπι και η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος αποδεικνύεται πιο σημαντική από την ζωή των παιδιών. Σήμερα όλοι θρηνούν αλλά είναι ζήτημα λίγων ημερών όλοι να ξεχάσουν» κατέληξε η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τον… εαυτό τους έπειτα από τη μαζική δολοφονία στο σχολείο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται διαρκώς αντιμέτωπες με τον εαυτό τους. Ο κόμπος φτάνει στο χτένι, το μαχαίρι είναι έτοιμο να φτάσει στο κόκαλο, αλλά ο 21ος αιώνας θρηνεί ήδη εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες από επιθέσεις με όπλα σε σχολικό περιβάλλον.

Το τίμημα είναι βαρύ και τα λόμπι υπέρ της οπλοφορίας λύνουν και δένουν στην ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου. Μόνο τα τελευταία 22 χρόνια, ο φόρος αίματος ξεπερνάει τους 350 νεκρούς. Τη δεκαετία του 2000, έχασαν τη ζωή τους 108 παιδιά και ενήλικες, την επόμενη δεκαετία 188 και ήδη 55 παιδιά και ενήλικες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2020.

Το τίμημα των όπλων στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα

Μαζικές δολοφονίες σε σχολεία:

  • 2000-2009 108 παιδιά & ενήλικες.
  • 2010-2019 188 παιδιά & ενήλικες.
  • 2020-2022 55 παιδιά & ενήλικες.

Οι συγκλονιστικότερες μαζικές δολοφονίες σε σχολεία τα τελευταία περίπου 20 χρόνια έως σήμερα είναι:

  • στο Λύκειο Columbine, 13 θύματα.
  • στην Πολυτεχνική Σχολή Virginia Tech, 32 θύματα.
  • στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook, 19 θύματα.
  • στο Λύκειο Marjory Stoneman Douglas, 17 θύματα.
  • στο Λύκειο Santa Fe, 10 θύματα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μαύροι Αμερικανοί που έγιναν στόχος σε σούπερ μάρκετ, πριν από αυτό ήταν άνθρωποι σε συναγωγές, ακόμα πιο πριν ήταν πολίτες που πήγαιναν σε συναυλία. Η ερώτηση που έχουμε να θέσουμε είναι η εξής: πότε θα είναι “αρκετά”; διερωτάται η Κρις Μπράουν, επικεφαλής καμπάνιας κατά της οπλοφορίας.

Μάλιστα, μόνο το 2020, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σκοτώθηκαν 19.350 άνθρωποι και 24.245 αυτοκτόνησαν χρησιμοποιώντας όπλο.

Το λόμπι πάντως είναι πανίσχυρο και δεν θα το βάλει εύκολα κάτω. Μάλιστα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, το Τέξας φιλοξενεί το συνέδριο της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων, με ομιλητή -ποιον άλλον;- τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ισχυρό λόμπι της NRA, το συνταγματικό δικαίωμα & η διχασμένη κοινή γνώμη 

Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν έκαναν τίποτα ακόμα ούτε όταν μπήκαν στο ίδιο το κογκρέσο με όπλα οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ επομένως δύσκολα αναμένονται αλλαγές. Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό καθώς το ισχυρό λόμπι της NRA και οι Ρεπουπλικανοί κυρίως πολιτικοί στηρίζονται στη δεύτερη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος από το 1791 το οποίο λέει ότι το δικαίωμα του λαού να κρατά και να φέρει όπλα δεν θα παραβιάζεται. Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη με το 52% να θέλει αυστηρότερη νομοθεσία ενώ το 35% λέει να μην αλλάξει η νομοθεσία. Μάλιστα το Τέξας έκανε ακόμα πιο χαλαρούς τους κανόνες και πλέον οποιοσδήποτε άνωβ των 18 μπορεί να φέρει όπλο χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι ανά εκατό κατοίκους των ΗΠΑ αντιστοιχούν 120 όπλα ενώ κάθε μέρα σκοτώνονται 53 άνθρωποι από όπλα. Από το 2000 έως το 2020 κατασκευάστηκαν 139 εκατ. όπλα και εισήχθησαν 71 εκατ. Επίσης έχουν πέσει πολύ οι τιμές τους, με το όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη στο μακελειό του Τέξας να κοστίζει 500 δολάρια ενώ ένα πιστόλι 9 χιλιοστών έχει 200 δολάρια.

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη, Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Δημήτρης Αθηνάκης, Παντελής Γκόνος

Μήνυμα του Μ. ΜακΚόναχι για το μακελειό στη γενέτειρά του – «Eπιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε»

Τέξας: Η στιγμή του μακελειού στο δημοτικό και τα σοκαριστικά μηνύματα του 18χρονου

Συλλυπητήρια του ΥΠΕΞ για το μακελειό σε σχολείο στο Τέξας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος