ΗΠΑ: 19 παιδιά νεκρά και δύο εκπαιδευτικοί από τα πυρά 18χρονου ενόπλου

Εικοσιένας άνθρωποι, 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενός 18χρονου σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Ουβάλντε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών δημόσιας ασφάλειας του Τέξας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας πως σκοτώθηκε επίσης και ο δράστης σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με πυροβόλα, διερωτώμενος «πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων». Νωρίτερα διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο, σε ένδειξη πένθους.

Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη

Παραμένει ακόμη άγνωστο στις αρχές τι οδήγησε τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο.

Ο 18χρονος ύποπτος για τη σφαγή κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σαλβαδόρ Ράμος, πρώην μαθητής του γυμνασίου του Γιουβάλτνι, όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, σημειώνοντας ότι δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο.


Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

ΗΠΑ: 19 παιδιά νεκρά και δύο εκπαιδευτικοί από τα πυρά 18χρονου ενόπλου
(AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Σύμφωνα με το κυβερνήτη, ο δράστης κλείστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος στο Γιουβάλτνι και έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Αρχικά έβαλε στο στόχαστρο τη γιαγιά του, η κατάσταση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί -κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CNN, είναι και αυτή νεκρή-, προτού πάει στο σχολείο, «εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του» και μπει στο κτίριο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, οπλισμένος «με πιστόλι» και πιθανόν και «με τουφέκι».


Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά εισήχθη στο νοσοκομείο University Health, όπου νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με το CNN τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τα πυρά του 18χρονου είναι ηλικίας 7-11 ετών ενώ από τους ενήλικες που σκότωσε ο Ράμος έχει ταυτοποιηθεί μια δασκάλα, η Έβα Μιρέλες, η οποία εργαζόταν 17 χρόνια στο σχολείο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Για τους μαθητές –ηλικίας το πολύ δέκα ετών– και τους εκπαιδευτικούς σε αυτό το σχολείο με περίπου 500 παιδιά, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, τα μαθήματα ολοκληρώνονταν αύριο Πέμπτη.

Το σχολείο, με σύνθημα «Live. Learn. Love. Lead» («Ζήσε. Μάθε. Αγάπησε. Ηγήσου», θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο, τελευταίες ημέρες της σχολικής χρονιάς.

Μπάιντεν: Πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με πυροβόλα, διερωτώμενος «πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων».  «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι σχολιαρόπαιδα βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους.

Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου.

ΗΠΑ: 19 παιδιά νεκρά και δύο εκπαιδευτικοί από τα πυρά 18χρονου ενόπλου
(AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.

«Είναι καιρός να δράσουμε», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά περισσότερα».

Νωρίτερα διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο, σε ένδειξη πένθους.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας, «ικέτευσε» τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε ετούτη τη χώρα – σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα», και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ, «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι» και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος